Societe Generale s 20 posto većom dobiti

 

Cijena dionice banke na Pariškoj burzi pala je u četvrtak ujutro više od 7 posto jer su rezultati slabiji od očekivanja analitičara .

 

Francuski bankovni div Societe Generale u četvrtak je izvijestio o skoku neto dobiti u četvrtom kvartalu 2015. koji pripisuje dobitku polučenom prodajom svoga udjela u tvrtki za upravljanje imovinom Amundi i jačanju potražnje za kreditima.

Neto dobit u zadnjem lanjskom tromjesečju uvećana je za 20 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, na 656 milijuna eura, pokazalo je poslovno izvješće treće najveće francuske banke po imovini, inače vlasnice Splitske banke.

Prihodi su u istom razdoblju smanjeni za jedan posto, na 6,05 milijardi eura.

Societe Generale ostvarila je 147 milijuna eura dobitka od prodaje 20-postotnog udjela u Amundiju putem prošlogodišnje inicijalne ponude dionica (IPO).

Kako je dalje priopćeno, banka je povećala ovoga tromjesečja ukupne rezervacije za sudske troškove za 400 milijuna eura, na 1,7 milijardi eura. Societe Generale je pod istragom američkih vlasti zbog navodnog kršenja sankcija, podsjeća Reuters.

Dobit SocGena u zadnjem kvartalu odražava progresivan oporavak francuskog gospodarstva u kontekstu blagog jačanja investicija i inflacije te pada udjela nenaplativih kredita.

Posebno izdvajaju rast prihoda u poslovanju s građanima u matičnoj Francuskoj koji je pomogao ublažiti teškoće s kojima se investicijska banka SocGena suočila u tom tromjesečju, pritisnuta previranjima na tržištima, te gubitke u Rusiji gdje poslovanje trpi negativne posljedice u kontekstu tamošnjih gospodarskih problema i sankcija.

Cijena dionice banke pala je u četvrtak ujutro na burzi u Parizu više od 7 posto jer su rezultati slabiji od očekivanja analitičara.

 

Izvor: www.banka.hr

Objavljeno: 12.2.2016.
Pogleda: 3970
Tagovi: financijske institucije