Snižen kreditni rejting za hrvatski dugoročni dug

 

Ocjenu je dala jedna od tri najrelevantnije rejting agencije pa se njezina procjena ozbiljno shvaća kod investitora

Rejting agencija S&P snizila je kreditni rejting za hrvatski dugoročni dug s BBB na BBB-, odnosno zadržala nas na zadnoj razini od “junka”, odnosno špekulativnog rejtinga. Snižavanje rejtinga obrazloženo je “pogoršanjem fiskalne pozicije i kontinuiranim slabljenjem uvjeta inozemnog zaduživanja”.

Uz Moody’s i Fitch, S&P je treća najrelevatnija rejting agencija, pa se stoga njezina procjena ozbiljno shvaća kod investitora. Na hrvatsku će konkurentnost negativno utjecati njezin veliki javni sektor, veliko porezno opterećenje, loša poduzetnička klima i visoka nezaposlenost, procjenjuju u S&P-u.

Iako i dalje vjeruje da bi proces integracije s Europskom unijom mogao pozitivno utjecati na ekonomsko restrukturiranje i rast, to se do sada nije ostvarilo, jer je Vlada odgađala reforme.

Političko manevriranje Vlade zbog parlamentarnih izbora u 2011. godine, produbilo je proračunski deficit u 2010. na oko 5,8% BDP-a, u usporedbi s ranije prognoziranih 3,6%.

U 2011. bi predizborno okruženje moglo još više oslabiti odlučnost Vlade u fiskalnoj konsolidaciji, navodi S&P te predviđa daljnji blagi rast deficita i odgađanje provođenja nužnih reformi. Stoga agencija u 2012. očekuje rast općeg duga države na oko 52% BDP-a (sa 35% u 2009.)

Vladin savjetnik Željko Lovrinčević kaže da je ova prognoza očekivana, a prije svega rezultat je odgode promjena vezanih uz smanjenje osnovice za plaće u javnom sektoru, smanjenja socijalnih izdataka i nedonošenja Zakona o radu.

– Fiskalna konsolidacija nije bila dovoljno agresivna, što je rezultat nedovoljne ambicije Vlade, ali i njezina neprihvaćanja oporbenih stranaka. Za sada se snižavanje rejtinga ne bi trebalo odraziti na skuplje zaduživanje, ali ako ne dođe do promjena u javnim financijama u sljedećih dva do tri kvartala, to bi se moglo osjetiti, bez obzira na to što ćemo možda već završiti pregovore s EU – zaključuje Lovrinčević.

izvor: vecernji.hr

Objavljeno: 22.12.2010.
Pogleda: 1682
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije