09 vlj 2011
Makroekonomija, Financijske institucije

U najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, najstarija bonitetna kuća na svijetu, Dun & Bradstreet i dalje Hrvatsku svrstava u zemlje sa blagim rizikom ulaganja.

Rejting je smanjen Tunisu, Mađarskoj, Libanonu, Obali Bjelokosti, Novoj Gvineji i državi Trinidad i Tobago, dok je povećan Etiopiji. U regiji i dalje najveći rejting ima Slovenija koja spada u razred niske rizičnosti.

Rizik poslovanja u Hrvatskoj i dalje je pod povećalom zbog smanjene kreditne aktivnosti banaka, povećanog broja stečajeva, te slabom ekonomskom oporavku. D&B zbog toga preporučuje da se i roba i dalje osigura akreditivom.

D&B iskazuje zabrinutost zbog sporog ekonomskog oporavka (rast od tek 0,2% BDP-a – prvi put nakon zadnjeg kvartala 2008), pada investicijske aktivnosti u javni i privatni sektor za 9,5% u odnosu na godinu ranije, te pada državne potrošnje peti kvartal za redom. Zadnji dostupni podaci govore da je oporavak bio samo privremen, te da možemo očekivati daljnji ekonomski pad. To podkrepljuju podaci o padu industrijske proizvodnje te građevinskog sektora, rastu nezaposlenosti, dok je rast kreditne aktivnosti vrlo slab. Rezultat toga jest pad BDP-a u 2010 za 1,5% po procjeni D&B-a, te neznatan rast od 1,3% u ovoj i 2,1% u idućoj godini.

D&B također navodi da je S&P zbog slabe fiskalne politike smanjio dugoročni rejting sa BBB na BBB- čime ju svrstava na dno investicijskog razreda. Snižavanje dugoročnog rejtinga povisit će troškove refinanciranja 750mil duga koji dospjeva u ožujku. Pozitivnim D&B ocjenjuje novi vladin fiskalni zakon u kojem će nastojati smanjiti javnu potrošnju za 1% BDP-a svake godine. Iako je to dobar plan, D&B nije siguran dali će on uspjeti ograničiti državnu potrošnju u ovoj godini.

Na kraju, D&B se osvrće na “osvježenje” vladinog kabineta potkraj prošle godine gdje navodi da vlada unatoč smjeni nekoliko ministara i dalje gubi na popularnosti.

 

Kretanje nezaposlenosti (%) 2008-2012

izvor: BonLine