Snažan oporavak tržišta nekretnina – Finska predvodi europske zemlje

 

Tržišta nekretnina diljem svijeta bilježe snažan oporavak, posebno ona u Europi, dok je Sjeverna Amerika i dalje slaba, pokazala je najnovija studija Global Property Guidea. Studija je obuhvatila ukupno 36 zemalja, od kojih je njih 19 zabilježilo rast cijena nekretnina u razdoblju od 12 mjeseci, zaključno s prvim tromjesečjem 2010., navode u Global Property Guideu.

Od 15 zemalja koje su zabilježile pad cijena nekretnina, osam ih je zabilježilo niže stope pada u jednogodišnjem razdoblju zaključno s prvim tromjesečjem 2010. u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, pokazala je nadalje studija jednog od najpoznatijih portala za nekretnine.

Irska, Bugarska i Tajland ne pokazuju znakove oporavka

Među zemljama trenutno pogođenima ozbiljnom krizom koje nisu pokazale nikakve znakove oporavka sada se nalaze samo tri zemlje, Irska, Bugarska i Tajland.

Global Property Guide za statistički prikaz koristi cijene usklađene s inflacijom, čime se dobiva realističnija slika od one koju skiciraju optimističnije nominalne cijene.

Finska predvodi oporavak

Mnoge europske zemlje nastavile su bilježiti snažan oporavak, predvođene Finskom, s rastom cijena od 11,03 posto u godinu dana do kraja ožujka 2010. Po izrazitijem rastu još se ističe Velika Britanija, gdje su cijene porasle za 5,43 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, pri čemu je daleko najveći rast cijena zabilježen u Londonu, i to u visini čak 15,7 posto.

S druge strane, posrnule zemlje kao što su Španjolska, Island i Litva pogođene su i dalje snažnim padom cijena, premda po nešto nižim stopama u odnosu na godinu ranije.

više na profitiraj.hr

Objavljeno: 27.5.2010.
Pogleda: 2118
Tagovi: nekretnine