Slovenija: Država neće pomoći zaduženima u švicarcu

 

Slovenska kućanstva koja, prema posljednjim podacima, imaju 1,24 milijarde eura kredita vezanih uz švicarski franak, suočavaju se sa sve višim troškovima otplate kreditnih rata, piše tamošnji list Dnevnik.

Euro je u srijedu vrijedio 1,04 franka zbog čega zajmoprimci moraju za plaćanje kredita u francima plaćati sve više rate u eurima.

Iako su se uvjeti zaduženih uvelike pogoršali, na neka sustavna rješenja ne mogu računati. U Banci Slovenije upozoravaju: "Sustavno rješenje problema u vezi s otplatom kredita vezanih uz švicarski franak bi bilo sporno jer bi ono značilo zadiranje u ugovorni odnos ili autonomiju stranaka uključenih u posao. Kada bi zadiranje zakona u ugovorni odnos oštetilo jednu od stranaka, država bi joj morala nadoknaditi nastalu štetu." S Bankom Slovenije slaže se i ministarstvo financija koje odgovornost za uzimanje kredita u švicarskim francima prebacuje na potrošače.

Visoka aprecijacija švicarskog franka snažno će negativno utjecati i na poslovanje brojnih slovenskih tvrtki kojima je samo ove godine visina glavnice kredita porasla za gotovo 17 posto, a od kraja 2007. za više od 60 posto. Slovenske nefinancijske tvrtke ove su godine samo zbog jačanja franka prema neslužbenim procjenama ostvarile više desetaka milijuna eura gubitaka.

Izvor: Seebiz.eu

Objavljeno: 11.8.2011.
Pogleda: 2029
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije