Sberbank odgovorila Udruzi Franak: Držimo se zakona!

 

"Sberbank u potpunosti i bez izuzetka posluje sukladno zakonima i pozitivnim propisima Republike Hrvatske te svim zahtjevima regulatora", kaže se u priopćenju te banke.

 

 

Sberbank je u ponedjeljak odbacila sve optužbe za nepravilnosti i nezakonitosti u konverziji kredita u švicarskim francima, koje je na račun te i još dviju banaka iznijela Udruga Franak, ističući da konverziju u potpunosti provodi po zakonu.

"Sberbank u potpunosti i bez izuzetka posluje sukladno zakonima i pozitivnim propisima Republike Hrvatske te svim zahtjevima regulatora", kaže se u priopćenju te banke.

Dodaje se kako je Sberbank, na temelju zahtjeva Hrvatske narodne banke, iz nacrta ugovora o konverziji odmah uklonila ugovorne odredbe o posljedicama eventualnog ukidanja Zakona o potrošačkom kreditiranju od strane Ustavnog suda, kao i ostale ugovorne odredbe na koje se odnosio zahtjev HNB-a. Novi, izmijenjeni ugovori šalju se klijentima i stići će im u najkraćem mogućem roku, kažu u Sberbanku. 

Ističe se i da Sberbank ne traži dodatne instrumente osiguranja niti uvjetuje prihvat konverzije jednokratnom uplatom utvrđenog manjka. Za to, kako dodaju, postoji mogućnost uvećanja glavnice kredita ili nenamjenskog kredita te se otplata manje uplaćenih sredstava dogovara sporazumno, sukladno mogućnostima klijenta. 

Što se tiče načina provođenja konverzije u dijelu utvrđivanja kamatnih stopa, tečaja i sl., iz Sberbank tvrde da su postupili u skladu sa zakonom te su primijenjeni uvjeti koje je banka odobravala kod usporedivih kredita u eurima u trenutku sklapanja ugovora.

Sberbank skreće pozornost i na činjenicu da je u kolektivnom sporu koji je pokrenula udruga Potrošač̌ - Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača protiv osam banka u Hrvatskoj, Sberbank jedina banka za koju je pravomoćno utvrđeno da nije povrijedila kolektivne interese i prava potrošača. 

"Zakon temeljem kojeg provodimo konverziju CHF kredita, nažalost, na više je mjesta nejasan i nedorečen i zbog tih je manjkavosti praksa konverzije očito različita od banke do banke. Smatramo da smo neopravdano izdvojeni od strane Udruge Franak kao netko tko prednjači u nepravilnostima, jer cijeli niz navodnih nepravilnosti koje nam pripisuju nisu naša praksa i to se da jednostavno provjeriti", rekla je uz ostalo predsjednica Uprave Sberbanka Andrea Kovacs Woehry.

Udruga Franak danas je na konferenciji za novinare za utorak, 8. prosinca najavila blokadu poslovnice Sberbanka u Varšavskoj ulici u Zagrebu, jer smatra da ta banka čini nepravilnosti i nezakonitosti u konverziji kredita u švicarskim francima, a slične  blokade za Hypo-Alpe-Adria-Bank  (HAAB) i Raiffeisenbank Austria (RBA) u planu su za subotu, 12. prosinca.

Koordinator Udruge Franak Goran Aleksić kazao je kako je Udruga zbog brojnih nepravilnosti i nezakonitosti tijekom konverzije prijavila sve banke, ali su, kako je ocijenio, Sberbank, RBA i HAAB najgore. 

 

Izvor: www.poslovni.hr

Objavljeno: 8.12.2015.
Pogleda: 3960
Tagovi: financijske institucije