Sberbank objavila preuzimanje 100% udjela u Volksbank international

 

Plava Volksbanka postaje zelena Sberbanka: Predstavnici najveće ruske banke Sberbank i dioničari grupacije Volksbank International AG (VBI) potpisali su danas u Beču ugovor po kojem Sberbank stječe stopostotni vlasnički udio u VBI grupi koja je dosad bila u vlasništvu VBAG-a (51%) te njemačke DZ Bank AG/WGZ Bank AG i francuske Banque Populaire Caisse d'Espargne (svaka po 24,5%). Formalna realizacija kupoprodaje predviđena je do kraja ove godine i zahtijeva suglasnost regulatornih tijela u Rusiji, Austriji te preostalih osam zemalja u kojima VBI posluje, uključujući i Hrvatsku.

Transakcija ne uključuje rumunjsku banku-kćer VBI grupacije, koju je prije zaključenja posla bilo potrebno izdvojiti iz grupe, a dogovorena cijena iznost će između 585 i 645 milijuna eura, ovisno o poslovnom rezultatu VBI-ja u 2011. godini. U trenutku konačnog zaključenja posla Sberbank će također preuzeti refinanciranje od dioničara VBI-ja (VBAG, DZ Bank, WGZ Bank i BPCE) u iznosu od ukupno 2,5 milijardi eura, dok će VBAG ili skupina banaka predvođena VBAG-om također u trenutku zaključenja posla odobriti Sberbank financiranje na rok od 5 godina u iznosu od 500 milijuna eura.     

Ova transakcija predstavlja prvu akviziciju ruske banke van granica Zajednice neovisnih država, kao i posljednji korak u procesu transformacije iz ruske financijske institucije u jednu od vodećih međunarodnih bankarskih grupacija. VBI (bez Rumunjske) ima 291 poslovnicu i više od 600.000 klijenata. Banke-kćeri VBI-ja spadaju među vodećih deset banaka u Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj te Bosni i Hercegovini, odnosno među prvih petnaest u Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji. Grupacija je također prisutna i u Ukrajini te ima odobrenje za rad u Republici Austriji. Ukupna imovina VBI-ja na 30.06.2011. (bez VB Rumunjske) iznosila je 9,4 milijardi eura.    

„Kupnja grupacije Volksbank International predstavlja vrlo važan korak u ostvarenju strategije Sberbanka do 2014. godine“, kazao je danas u Beču German Gref, CEO i predsjednik Uprave Sberbanka. „Ova transakcija nam omogućuje pristup atraktivnim i rastućim tržištima na području srednje i istočne Europe koja će nam poslužiti kao platforma za organski rast i daljnje akvizicije u regiji. Također sam uvjeren da će 600.000 klijenata te zaposlenici VBI-ja imati koristi od podrške Sberbanka u poslovanju te će biti u mogućnosti iskoristiti niz novih poslovnih prilika koje proizlaze iz ove akvizicije.“     

Gerald Wenzel, CEO VBAG-a, kazao je kako „ova transakcija predstavlja veliku vrijednost za dioničare VBI-ja, a klijentima i zaposlenicima grupe omogućuje vrlo privlačne poslovne prilike. Uvjereni smo da je Sberbank idealni partner za daljnja ulaganja koja su potrebna da bi se u potpunosti iskoristile sve poslovne mogućnosti koje se nude u CEE regiji.“     

Sberbank je najveća ruska banka na koju otpada oko 27% ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta te zapošljava oko 240.000 djelatnika. Osnivač i većinski vlasnik banke je Ruska središnja banka s udjelom od 60%. Ostale dionice banke u vlasništvu su više od 245.000 malih dioničara – pravnih i fizičkih osoba. Banka upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji, sa 17 regionalnih ureda i više od 19.000 poslovnica, kao i bankama-kćerima u Kazakstanu, Ukrajini, Bjelorusiji i Indiji, a ima i predstavništva u Njemačkoj i Kini. Sberbank vodi računa o više od 70 milijuna klijenata, a u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je dobit od 6,1 milijardi američkih dolara.

Moj-bankar.hr

Objavljeno: 8.9.2011.
Pogleda: 2556
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije