Sberbank na vrhu liste The Bankera među bankama Centralne i Istočne Europe

 


Sberbank je preuzela vodstvo među bankama Rusije, Centralne i Istočne Europe na listi najvećih svjetskih banaka prema rangiranju magazina The Banker. Sberbank se podigla za 15 pozicija u odnosu na prošlu godinu i sada zauzima 36. mjesto. 

 

 

 

The Banker je vodeći međunarodni magazin koji izvještava o poslovanju banaka. Lista „Top 1.000 World Banks“ kreira se na godišnjem nivou i uključuje tisuću najvećih banaka u svijetu po kriteriju temeljnog kapitala. Temeljni  kapital Sberbanke se povećao za 47% u protekloj godini.   
Ruske banke, zajedno s brazilskim i indijskim bankama, znatno su poboljšale svoje pozicije na listi u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima magazina The Banker, ukupna dobit  ruskih banaka povećala se više od 4,5 puta (za 369%), odnosno  na 14,6 milijardi dolara u 2016. godini.

Sberbank je najveća banka u Rusiji i vodeća svjetska financijska institucija na ruskom tržištu. Drži gotovo jednu trećinu ukupne aktive ruskog bankarskog sektora, ključni je vjerovnik nacionalnog  gospodarstva, ali i najveća štedna banka u Rusiji. Središnja banka Ruske Federacije je osnivač i glavni dioničar Sberbanka i posjeduje 50% temeljnog kapitala Banke plus jedan glasovni udjel, a preostalih 50% u rukama je domaćih i inozemnih investitora.
Sberbank ima više od 135 milijuna klijenata fizičkih osoba, više od 4 milijuna korporativnih klijenata u 20 zemalja te najveću distribucijsku mrežu u Rusiji s gotovo 17.000 poslovnica. Međunarodne operacije obuhvaćaju Veliku Britaniju, SAD, CIS, Srednju i Istočnu Europu, Indiju, Kinu, Tursku i druge zemlje.

 

 

 

 

Izvor: www.seebiz.eu, 05.07.2017.

Objavljeno: 7.7.2017.
Pogleda: 2276
Tagovi: financijske institucije