Saznajte koliko milijardi kuna Hrvatska ove godine mora dati za stare kredite

 

Domaće obveznice iznose 14 milijardi kuna i 5,905 milijardi kuna. Već sljedeći tjedan počinju prve obveznice dolaziti na naplatu, druge obveznice dolaze rrajem godine.

Ove godine Republici Hrvatskoj na naplatu stižu puste milijarde kredita. Nova TV došla je do podatka da ministar Zdravko Marić treba osigurati ukupno 72 milijarde kuna.

Evo gdje se sve država zadužila:
Treba vratiti trezorske zapise u iznosu od 28 milijardi i 673 milijuna kuna. To se svakodnevno država zadužuje i svakodnevno ih vraća. Oni su najmanji problem jer su kamate niske.

Domaće obveznice iznose 14 milijardi kuna i 5,905 milijardi kuna. Već sljedeći tjedan počinju prve obveznice dolaziti na naplatu, druge obveznice dolaze rrajem godine. 

I kod inozemnih obveznica, u iznosu od 11,4 milijarde kuna i 3,561 milijardu kuna, također se nada dobrim obveznicama i dobrim, jeftinim kreditima s niskim kamatama, jer ovo je još godina niskih kamata. 

Država ima vratiti i dvije milijarde i 103 milijuna kuna. Također, u Banskim dvorima nadaju se da će od privatizacijskih prihoda osigurati 1,4 milijarde kuna. U konačnici to sve dovodi do iznosa od 65 milijardi i 262 milijuna kuna koje treba naći kako bi se vratili stari krediti.

No, tu nije kraj. Ostali su i dugovi Hrvatskih autocesta u iznosu od 7,5 milijardi kuna, što također mora osigurati država, jer ona garantira za sve kredite javnih tvrtki. To nas dovodi do iznosa od 72 milijarde i 762 milijuna kuna u ovoj godini. Inače,proračun za ovu godinu iznosi 121 milijardu kuna.

 

Izvor: www.poslovni.hr, 01.02.2017.

Link: (http://www.poslovni.hr/hrvatska/saznajte-koliko-milijardi-kuna-hrvatska-mora-dati-za-stare-kredite-323640)

Objavljeno: 1.2.2017.
Pogleda: 1585
Tagovi: financijske institucije, krediti