SMS krediti jesu lihvarski ali i zakoniti

 

Stupanjem na snagu Zakona o potrošačkom kreditiranju, davatelji kredita i kreditni posrednici ne bi smjeli pružati svoje usluge bez odobrenja Ministarstva, no to se ne odnosi na spomenute dvije tvrtke. “Mobitel proizvodi” su, podsjetimo, u vlasništvu švedskih državljana, dok je kao vlasnik tvrtke “Odmah” registriran Islanđanin.

Tvrtke “Mobitel proizvodi” i “Odmah”, koje zajmove nude preko svojih internetskih portala, uopće ne trebaju licenciju za potrošačko kreditiranje jer su iskoristile rupu u zakonu, što nam je jučer potvrđeno i iz Ministarstva financija.

“Prema članku 3. Zakona o potrošačkom kreditiranju, propisuje se da se isti pravni propis ne primjenjuje na ugovore o kreditu koji obuhvaćaju ukupan iznos kredita manji od 1500 kuna ili veći od milijun kuna. Budući da trgovačka društva ‘Mobitel proizvodi’ i ‘Odmah’ d.o.o. pružaju usluge potrošačkog kreditiranja za zajmove u iznosu manjem od 1500 kuna, na njih se ne primjenjuje Zakon o potrošačkom kreditiranju”, odgovaraju iz Ministarstva financija i napominju kako spomenute tvrtke sukladno tomu nikad nisu ni zatražile odobrenje za usluge potrošačkog kreditiranja.

Podsjetimo i kako je Zakonom o obveznim odnosima uređena najviša dopuštena efektivna kamatna stopa i ona od jučer, odnosno od 1. srpnja, iznosi 12 posto godišnje.

 

seebiz.eu

Objavljeno: 3.7.2011.
Pogleda: 1375
Tagovi: krediti