Ruski Sberbank predstavljen prvi put nakon preuzimanja Volksbanka

 

Na današnoj se press konferenciji konačno i formalno predstavila uprava Sberbanka, prvi puta nakon (u nekoliko navrata najavljenog) preuzimanja Volksbank Internationala. Riječ je o banci koja posluje već 170 godina, a u Rusiji ostvaruje 47% ukupnih prihoda banaka. Na našem tržištu planiraju veću i jaču prisutnost uz jačanje corporate segmenta.


Kada će Volksbank u rebranding?

Hrvatskim i europskim bankarskim sustavom više ne dominiraju samo Nijemci, Austrijanci i Talijani - došao je ruski Sberbank. Kolega s portala  Profitiraj.hr  izvještava sa press konferencije:

Riječ je o velikoj i moćnoj banci koja je lani proslavila 170 godina postojanja, banci koja na ruskom tržištu ostvaruje 47 % ukupnog prihoda svih ruskih banaka i koja je samo lani ostvarila prihod od 10 milijardi dolara. Na hrvatsko tržište i tržište srednje i istočne Europe ulazi zajedno s Volksbank International (VBI), bankom koju su Rusi nedavno kupili.

Ulaganje u tehnologije, ljudske resurse i turizam
“U Hrvatskoj i u regiji želimo ulagati u nove tehnologije i u razvoj ljudskih resursa”, poručio je Sergej Gorkov, zamjenik predsjednika Uprave Sberbank.
Cilj je, napomenuo je Gorkov, od Sberbank stvoriti globalno kompetitivnog igrača i to u samo pet godina. Pri tome će se koncentrirati na pet strateških tema: fokusiranje na klijenta, industrijsku revoluciju, “Lean Sigmu” kao nit vodilju u upravljanju bankom, velika ulaganja u kadrove, diverzifikaciju i van granica Rusije.

U Hrvatskoj banka planira ulagati u turizam. Dolazak sve većeg broja ruskih turista podiže svijest o ozbiljnijem ulaganju u turistički biznis, ali i korporativni. Samo lani je ova banka poslovala u četiri zemlje izvan Rusije, ove godine u čak 18.

Kupuju i HPB?
Na novinarski upit o mogućnosti kupovine Hrvatske poštanske banke, Gorkov je ostao neodređen - mogućnost postoji, no banka je sada fokusirana na izgradnju baze, a o konkretnim planovima govorit će u srpnju ove godine. Isto je i sa osiguravajućim kućama, konkretno mogućnosti kupnje Croatia osiguranja. “Za sada smo otvoreni za suradnju s osiguravateljima, posebno na natječajima”, poručio je Gorkov.

Cilj su veliki korporativni klijenti
O akviziciji VBI-ja govorio je Friedhelm Boschert, predsjednik Uprave VBI AG. “Regija predstavlja ključno strateško tržište za daljnji rast Sberbank, tim više jer ovdje prepoznajemo veliki potencijal za sinergiju i daljnji rast. Usto, Volksbank je izvrsna prilika za izgradnju platforme za pozicioniranje na tržištima regije. VBI je ovdje još od 1991., imamo pristup tržištu i iskustvo, no do sada nismo imali i veličinu. Sada se to mijenja.

Cilj nam je postati relevantan igrač uz dobru profitabilnost. “Volksbank je na 9. mjestu rang liste hrvatskih banaka po aktivi. Jedina smo međunarodna platforma u regiji koja je prisutna u devet država srednje i istočne Europe, a s novim, snažnim vlasnikom ući ćemo na u područje poslovanja gdje nismo bili prisutni. Cilj u 2012. godini su nam veliki korporativni klijenti, jer do sada smo radili s malim i srednjim poduzetništvom”, rekla je predsjednica Uprave Volksbank d.d. Hrvatska Andrea Kovacs-Wöhry.

Grupacija ima 29 milijuna online korisnika
Sberbank je u 2011. godini ostvarila 10 milijardi $ neto dobiti, ima 70 milijuna klijenata fizičkih osoba u Rusiji i zemljama ZND-a (Rusija ima 142 milijuna stanovnika) i 1,5 milijuna klijenata-poslovnih subjekata. Dnevno daje usluge za pet milijuna klijenata, ima 29 milijuna registriranih “Sberbank Online” korisnika, a godišnje ostvari milijardu transakcija za klijente fizičke osobe. Jednostavno rečeno, to je najveća banka u Ruskoj Federaciji i Zajednici neovisnih država s aktivnom i udjelom u kapitalu koji prelaze četvrtinu ukupnog ruskog bankarskog sustava.

Izvor: Profitiraj.hr / Ato Markin

Objavljeno: 13.4.2012.
Pogleda: 2113
Tagovi: financijske institucije, makroekonomija