Rohatinski upozorava „Krajnje je vrijeme da nešto poduzmemo – EU neće riješiti naše probleme“

 

Guverener Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski danas je u Saboru upozorio na potrebe smanjenja javne potrošnje, ističući da je krajnje vrijeme da Hrvatska nešto poduzme, jer samim ulaskom u EU neće riješiti svoje probleme, a bolni rezovi će, kaže, s vremenom postati još bolniji. S obzirom da su se očekivanja da će silazni trend biti zaustavljen u prvom kvartalu 2010. pokazala preoptimističnima, Guverner kaže kako zaustavljanje možemo očekivati tek krajem godine što znači da će i ove godine doći do pada BDP-a.

Podnoseći izvješće o radu HNB-a u 2009., Rohatinski je podsjetio da je Hrvatska lani zabilježila prvi realni pad BDP-a od 1999., u iznosu od 5,8 posto.

- Očekivanja da će silazni trend biti zaustavljen u prvom kvartalu 2010. pokazala su se preoptimističnima. Zaustavljanje možemo očekivati vjerojatno tek krajem godine, što znači da će i ove godine doći do pada BDP-a, od oko 1,5 posto, – rekao je Rohatinski.

Program A prošao kako-tako, B nikako, C pao u zaborav

Kazao je da mjere povoljnih kredita za gospodarstvo nisu dale dovoljne rezultate, odnosno da je po rezultatima „program A prošao kako-tako, B nikako, a o C se više uopće ni ne razmišlja.“

Upozorio je da s padom BDP-a pada i porezna osnovica i neporezni prihodi, za koje očekuje da će biti za oko 4 posto manji od prošlogodišnjih.

- Ako rashodi ostanu na sadašnjoj razini i kad se na njih dodaju protestirana jamstva, prije svega za dio brodogradnje, povrat duga umirovljenicima i izdaci za nefinancijsku imovinu središnje države, taj će deficit konsolidirane opće države porasti s lanjskih 4,4 na oko 6 posto BDP-a, a ako se doda i HAC, na 6,4 posto BDP-a ili 21 milijardu kuna, – rekao je Rohatinski.

Potrebne financiranja na razini od 47 milijardi kuna

Upozorio je i da će 2010. za otplatu glavnice kredita Hrvatska morati osigurati oko 26 milijardi kuna, što znači da su potrebe financiranja na razini od 47 milijardi kuna, upola više nego 2009.

- To nije nemoguće isfinancirati, ali će biti teško, posebno jer ministar financija mora izići na europsko tržište najesen, kad će tamo biti Španjolska, Portugal i Italija te neće biti mnogo slobodnog novca, – kazao je guverner.

Dodao je i da Hrvatska loše stoji kad je riječ o standardnim pokazateljima koji se uzimaju u obzir pri procjeni rizičnosti zemalja, i to u tri od ukupno četiri pokazatelja. Povećavamo fiskalni deficit i javni dug u odnosu na BDP te vanjski dug, a smanjujemo deficit platne bilance, objasnio je.

izvor: profitiraj.hr

Objavljeno: 7.7.2010.
Pogleda: 1326
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije