Rohatinski: Nećemo smanjivati stopu obvezne pričuve

 

Nezadovoljan dosadašnjim rezultatima državnih mjera pomoći gospodarstvu guverner Rohatinski poručuje kako nema argumenata zbog kojih bi HNB nastavila snižavati obveznu pričuvu, nakon što je početkom 2010. godine stopa snižena s 14 na 13 posto

- Nema ni snage ni motiva da se stvari počnu mijenjati zbog čega se nalazimo u razdoblju preživljavanja, a ne u razdoblju otvaranja perspektive za brzi izlazak iz krize, rekao je Rohatinski na konferenciji tržišta novca u Opatiji gdje je govorila i premijerka Jadranka Kosor.

- Primjer Grčke pokazuje da nam nitko neće pomoći ako si ne pomognemo sami, rekao je Rohatinski. Prvi put do sada kazao je da ne postoji čvrsti razlog zbog kojega bi ove godine nastavio sa smanjenjem stope obvezne pričuve.

Kad bi to učinio, došlo bi do pogoršanja u platnoj bilanci, moguće i do inflacije. Rohatinski je opširno obrazlagao poteze monetarne politike, koja je, rekao je, bila provjerena i efikasna, možda i previše efikasna, pa se stvorio dojam da se može i dalje bez promjena.

Guverner očekuje rast kredita i u ovoj godini oko 6 posto, koji će uglavnom kao i lani ići prema državi. Rast novčane mase mogao bi biti 6 do 7 posto,što će se odraziti na tržište kapitala u smislu povećanja prometa i cijena iako za drugo nema opravdanja u fundamentima. Monetarna politika bila je prisiljena pomoći državi u 2009. godini u otplati kredita i refinanciranju jer bi to u protivnom dovelo do pada kreditnog rejtinga i ugrožavanja tečaja. No, loša posljedica je bilo istiskivanje privatnog sektora iz kredita.

Premijerka Kosor složila se s guvernerom da neki misle kako se ne treba mijenjati. Pri tome je ponovila kako svi traže rezove, ali nitko ne pristaje da se krene od njih.

Ona smatra da je vlada mnogo učinila s dva rebalansa, a uskoro će najaviti i nove projekte. Kad je riječ o potrebama za promjenama, prozvala je sindikate, rekavši da su pred vladom neke odluke oko kolektivnih ugovora.

Pozvala je banke da ulažu u privatni sektor jer će se recesija produbiti. U četvrtak bi Vlada trebala predstaviti i mjere za programe prema višegodišnjim gubitašima.


vecernji.hr, banka.hr, HNB

Objavljeno: 12.4.2010.
Pogleda: 936
Tagovi: makroekonomija, krediti