Rejting nam je na rubu, čeka nas skuplje zaduživanje

 

Očekuje nas sve skuplje zaduživanje, a tržišta će nas sve podozrivije gledati. No kako novca u svijetu ima mnogo, nekome ga moraju prodati, pa će ga prodati nama', kaže guverner HNB-a Željko Rohatinski za Novi list

Naime, guverner Rohatinski ustvrdio je nedavno da nam je u jeku krize zaprijetio moratorij na inozemne obveze, a sada se ponovno pokušavamo vratiti starom obrascu, što nam svijet više neće dopustiti.

Na pitanje gdje je granica o kojoj govori, a iznad koje će nam financijska tržišta ponovno reći 'dosta', Rohatinski kaže da to nitko ne može znati, ali da je činjenica da je likvidnost na financijskim tržištima sada visoka, novca opet ima i relativno se lako zadužiti. I upravo u tome, kaže, leži opasnost da nastavimo po starom.


'Tržištima nije u interesu da nas ruše upravo stoga što im je potreban kupac za njihov novac, ali kako sve ostale zemlje u EU vode politiku rezova i niske potrošnje, onda naše ponašanje, blago rečeno, neće proći nezamijećeno, niti prolazi', kaže guverner.

'Dvije su potencijalne opasnosti ili štete. Prva je da, ako se zadužimo, s time rastu i troškovi servisiranja duga, a kako ekonomija praktički stagnira, nismo u mogućnosti servisirati postojeći dug iz novostvorene vrijednosti. Iz državnog sektora, međutim, samo govore mogu li se zadužiti ili ne, dok se o troškovima tog zaduživanja ne govori. Druga opasnost leži u tome kako nas percipiraju financijska tržišta. Naš je rejting na samoj granici', kazao je Rohatinski za Novi list.

Na opasku da je iduća godina izborna, pa je iskušenje zapadanja u nove dugove veće, Rohatinski kaže da informaciju o proračunu za iduću godinu nema, ali pretpostavlja da će, ako u Vladi zamrznu rashode, uz prihode 'kakvi ispadnu', deficit biti na razini ovogodišnjeg.

Dodaje da su projekcije HNB-a o potrebi financiranja za 2011. na razini 31 milijarde kuna, što se poklapa s projekcijama Ministarstva financija. To je manje od ovogodišnjih potreba koje se, prema HNB-u, ukupno kreću oko 44,7 milijardi kuna, a što uključuje zaduženje od 750 milijuna eura do kraja ove godine za otplatu obveznice koja dospijeva na naplatu u ožujku 2011. godine.

Potreba financiranja u 2011. tako je negdje na razini iz 2009, dok je, primjerice, u 2008. iznosila znatno manje, oko 16,5 milijardi kuna, piše Novi list.

izvor: tportal.hr

Objavljeno: 3.11.2010.
Pogleda: 1329
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije