Referentna kamatna stopa ECB-a mogla bi rasti u travnju

 

Jean-Claude Trichet, predsjednik Europske središnje banke, potvrdio je da će na sljedećem sastanku o politici banke u travnju možda donijeti odluku o rastu referentne kamate. Trichet ističe da bi to ublažio efekte rastuće inflacije

Jean-Claude Trichet, predsjednik Europske središnje banke, potvrdio je za BBC da će na sljedećem sastanku o politici banke u travnju možda donijeti odluku o rastu referentne kamate. Trichet ističe da Komisija za kreiranje kamata mora djelovati kako bi ublažio efekte rastuće inflacije. Odluka o povećanju kamate bila bi posljedica cjenovnog šoka izazvanog rastom cijena roba. Na mjesečnom sastanku u srijedu ECB je donijela odluku o zadržavanju visine kamate u predstojećem razdoblju, do travanjskog sastanka, na jedan posto. Iako Trichet ostavlja otvorenu mogućnost da Komisija donese i drukčiju odluku, analitičari njegove izjave smatraju jasnim signalom da će kamata rasti.

Središnja banka povećala je nedavno svoju kamatu u Brazilu, a u Velikoj Britaniji raste podrška za istu odluku. U bogatim zemljama središnje su banke u dilemi, jer bi povećanje kamate moglo djelovati na smanjenje potrošnje građana i pad investicija. Rastuće zemlje, pak, tako mogu privući investicijske fondove, što je inače pozitivno, ali u ovakvim okolnostima, može doći i do stvaranja novog "balona" i jačanja valute do te mjere da bi lokalne proizvodnje bile nekonkurentne.

izvor: vecernji.hr

Objavljeno: 4.3.2011.
Pogleda: 1068
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije, krediti, štednja