18 lis 2018
Financijske institucije, Štednja

Izlozi, trgovine i reklame prepuni su šarenih stvarčica, modernih igračaka i sve više stvari s likovima iz omiljenih dječjih crtića.

Djeca počinju shvaćati vrijednost novca čim počnu prepoznavati svoje omiljene igračke u trgovini. Puno im je lakše odlučiti gdje bi mogli potrošiti novac nego shvatiti koliko ga je teško zaraditi. Kako bi im u kasnijoj dobi pomogli i osigurali ih mnogi se roditelji odlučuju za dječju štednju.

Djeca počinju shvaćati vrijednost novca čim počnu prepoznavati svoje omiljene igračke u trgovini. Puno im je lakše odlučiti gdje bi mogli potrošiti novac nego shvatiti koliko ga je teško zaraditi. Kako bi im u kasnijoj dobi pomogli i osigurali ih mnogi se roditelji odlučuju za dječju štednju.

Kamata na dječju štednju u kunama iznosi dva posto, dok je u eurima oko jedan posto. Usporedbe radi, oročena kamatna stopa na kunske depozite je 0,7 posto što je pet puta manje u odnosu na razdoblje prije pet godina.

''Kad pričamo o oročenjima idemo na klasično, mjesec, tri, šest, dvanaest, kao i kod klasičnih oročenja, a kad pričamo o stambenim štednjama one su na dječju štednju na pet ili deset godina'', dodaje Mijatović Dautović.Dječja štednja je isplativa
Naravno i banke se osiguravaju. Tako primjerice oročite li novac na dva mjeseca kamata može biti 0.2 posto, na tri godine tri posto, a na pet godina pet posto. No, ako želite novac podići ranije bit će vam isplaćena samo kamata za prethodno razdoblje. Recimo da podižete novac u četvrtoj godini, u tom se slučaju gleda treća godina oročenja i bit će vam pripisane kamate od tri posto.

''Što se tiče oročenja klasičnih na dječju štednju s veće kamatne stope nego na klasična oročenja, a što se tiče računa po viđenju oni uopće nemaju neku značajnu kamatu'', kaže Mijatović Dautović.U svakom slučaju dječja je štednja isplativa, no u trenutku podizanja oročenja stižu komplikacije.

Otežano podizanje štednje
''Kod podizanja novca sa dječje štednje radi se o tome da oba roditelja moraju potpisati za iznose do deset tisuća kuna mjesečno. Trebaju biti prisutna oba roditelja ili u slučaju da su roditelji rastavljeni ili da je jedan samo samohran roditelj u tom slučaju treba biti neko rješenje da se vidi da jedan roditelj može potpisati sam i to je za iznose do deset tisuća kuna'', upozorava Mijatović Dautović.

Za sve iznad toga potrebno je odobrenje Centra za socijalnu skrb ako je dijete pod skrbništvom ili suda u svim drugim slučajevima. U odobrenju mora pisati da se ono izdaje u svrhu podizanja novca koje je u djetetovu interesu. Brzina postupka ovisi o hitnosti slučaja. Ako je novac potreban za djetetovo liječenje procedura se ubrza, a za troškove poput uređenja stana ili kupnje, mora se obaviti provjera.

''Moja pretpostavka je da će bez problema roditelj moći podići novce pogotovo u slučajevima kada je roditelj i sam uplatio te novce i ima dokaz da ih je uplatio'', ističe Mijatović Dautović.

Ako je procedura takva za roditelje, mogu li onda djeca lakše podizati novac?

Emisiju Informer pogledajte besplatno na novatv.hr! 

https://dnevnik.hr/galerija/vijesti/hrvatska/informer-stvari-koje-morate-znati-ako-zelite-podignuti-novac-sa-djecje-stednje---533381.html/61570824/533381

 

Izvor: www.dnevnik.hr, 14.10.2018.