Rata kredita od 300 eura 30 kuna manja nego u isto doba lani

 

Kuna najjača od srpnja 2013. godine, britanska funta pala ispod 9 kuna, a franak se oporavlja od pritiska nastalih zbog Brexita.

Tečajne su razlike donijele laganu prednost dužnicima koji vraćaju kredite s eurskom klauzulom. Današnji srednji tečaj od 7,47 za jedan euro najniži je od srpnja 2013. godine, pa je i trenutačna rata kredita od, na primjer, 300 eura manja 30 kuna nego što je bila isti dan prošle godine! Izraženije jačanje kune, koje je na godišnjoj razini bilo između 1,5 i 2 posto, prisutno je cijele ove godine, a analitičari vjeruju da će razdoblje relativno jake kune potrajati sve do kraja ove godine. Uz izvoz i priljev turističkih deviza, na tečaj utječu i deflacijski pritisci, koji dolaze prije svega od kretanja cijene nafte na svjetskim tržištima.Tečajne su razlike jedan od razloga što je javni dug, barem statistički, na kraju prvog tromjesečja izgledao bolje nego što u stvarnosti jest jer se i njegova devizna komponenta iskazuje prema trenutačnom tečaju kune. No, javni je dug usporio, nevezano za tečajne razlike, i zbog smanjene potrošnje države u razdoblju privremenog proračunskog financiranja. Turističke će devize tijekom ljeta stvarati pritisak na dodatno jačanje kune, no analitičar Zdeslav Šantić vjeruje da će se na domaćem tržištu euro stabilizirati na vrijednostima oko 7,5 kuna kako se budemo približavali jeseni. Hoće li ići iznad toga, što bi izvoznicima išlo naruku, ovisit će i o političkoj situaciji.

– Zadržavanje nestabilnosti nakon izbora moglo bi stvoriti određeni pritisak na tečaj jer 2017. godine dolaze na naplatu znatni iznosi javnog duga. No, dođe li do deprecijacijskih pritisaka, vjerujem da središnja banka ima dovoljno instrumenata za djelovanje – komentira Šantić.

Vrijednost švicarskog franka spustila se danas na 6,85 kuna, i to nakon početnog skoka na 7 kuna zbog britanskog referenduma. Vrijednost funte pala je ispod devet kuna na 8,97, za usporedbu, istog dana prošle godine britanska funta težila je 10,7 kuna. Franak se pak u to vrijeme mijenjao za 7,23 kuna. 

 

Izvor: www.vecernji.hr

Objavljeno: 18.7.2016.
Pogleda: 1906
Tagovi: financijske institucije, krediti