Rast prosječne neto plaće i na godišnjoj i na mjesečnoj razini

 

Nakon što su proteklih sedam mjeseci konstantno bilježene negativne godišnje stope rasta, u lipnju je prosječna neto plaća porasla na godišnjoj razini. Prema preliminarnim podacima DZS-a u spomenutom je mjesecu prosječna neto plaća iznosila 5.415 kuna, što je 0,8% više nego u lipnju prošle godine. Uz nastavak razmjerno niskih inflatornih pritisaka (godišnja stopa inflacije u lipnju od 0,7%), realna godišnja stopa rasta je pozitivna, prvi put nakon kolovoza prošle godine (0,1%).

U odnosu na svibanj, nominalan rast neto plaće iznosio je 2,6%. I mjesečni i godišnji rast bio je posljedica reforme poreznih razreda poreza na dohodak i ukidanja niže stope posebnog poreza na plaće, mirovine i ostala primanja.

Bruto plaća u lipnju manja za 0,6% na godišnjoj razini

Iako je obično godišnji rast prosječne neto plaće popraćen i godišnjim rastom bruto plaće, u lipnju to nije bio slučaj budući da se posebni porez, čije je ukidanje niže stope utjecalo na rast neto plaće, obračunava na neto iznos plaće. Tako je u lipnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine prosječna bruto plaća bila 0,6% manja te je iznosila 7.763 kune. Na mjesečnoj razini bruto plaća je porasla drugi mjesec za redom, i to 101 kunu ili 1,32%.

Nepovoljni trendovi u realnom sektoru stvarat će pritiske na pad plaća

U nastavku godine nepovoljni trendovi u realnom sektoru i na tržištu rada stvarat će pritiske na pad plaća. U suprotnom smjeru, dakle na godišnji rast plaća, utjecat će bazni učinak. Naime, u kolovozu prošle godine na snagu je stupila odluka o plaćanju posebnog poreza na plaće, mirovine i druga primanja. Niža stopa ‘“kriznog poreza“ ukinuta je za plaće isplaćene u lipnju, što se već odrazilo na podatke o visini prosječne neto plaće, a slično će biti i do kraja godine (za studeni je najavljeno i ukidanje više stope). Uz to, na godišnji rast plaća utjecat će i dalje reforma poreznih razreda poreza na dohodak.

Među zemljama regije, uz Hrvatsku, neto plaće su porasle u odnosu na svibanj u Sloveniji i Srbiji, no rast je razmjerno mali (9 eura, odnosno 2 eura), dok plaće u Crnoj Gori i Mađarskoj stagniraju.

više na limun.hr

Objavljeno: 24.8.2010.
Pogleda: 1223
Tagovi: makroekonomija