RBA: Građevina se neće oporaviti prije kraja 2011.

 

Posljednji podaci DZS-a za kolovoz pokazuju da se negativna kretanja u gospodarstvu nastavljaju, iako nešto sporijom dinamikom. Međutim, stope pada i dalje su visoke.

Tako je u kolovozu obujam građevinskih radova bio manji za 11,7% u odnosu na kolovoz prošle godine, što je s jedne strane posljedica velikog broja izgrađenih nekretnina, posebno stanova koji ne mogu naći kupca te s druge strane razmjerno slabe potražnje na koju utječu negativni trendovi u realnom sektoru i posebno na tržištu rada. U prvih osam mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani obujam građevinskih radova pao je za 17,2 posto. Očekujemo da će i u trećem tromjesečju, ako i u prvoj polovini godine, nepovoljna kretanja u građevinskom sektoru negativno utjecati na BDP, posebno na investicije.

Nastavak nepovoljnih kretanja u građevinskom sektoru potvrđuje i pad broja izdanih građevinskih dozvola na godišnjoj razini. Naime, u kolovozu je izdano 800 građevinske dozvole, što je za 5,3% manje nego u kolovozu 2009. Stopa pada znatno je manja nego prethodnih mjeseci kada je bila dvoznamenkasta, što je posljedica relativno niske prošlogodišnje baze. Već više od godinu dana godišnje stope rasta kontinuirano su negativne, s izuzetkom ovogodišnje veljače kada je zabilježen minimalan rast od 0,1 posto. Ovakvi pokazatelji samo su odraz činjenice da je građevinski sektor jedan od najjače pogođenih tijekom krize.

U kolovozu se dogodila značajna promjena s obzirom na vrstu građevina za koje se izdaju dozvole. Prema vrsti građevina, u srpnju je 88,6% odobrenja izdano za gradnju zgrada, dok je 11,4% izdano za ostale građevine. Prema vrsti građenja u promatranom je mjesecu 77,4% odobrenja izdano za novogradnju dok je 22,6% izdano za rekonstrukcije postojećih objekata. Uz godišnji pad ukupnog broja odobrenja za građenje, zabilježen je i pad izdanih odobrenja za građenje novih stambenih zgrada i to 14% te pad izdanih odobrenja za građenje novih nestambenih zgrada od 3,9 posto. Tako su u kolovozu ove godine izdane 443 dozvole za građenje stambenih zgrada te 99 dozvola za gradnju nestambenih zgrada.

Blago usporavanje pada građevinske aktivnosti i broja izdanih građevinskih dozvola u kolovozu posljedica je učinka baznog razdoblja te ne upućuje na skori oporavak građevinskog sektora. Budući da oporavak građevinarstva ovisi najviše o tržištu rada, prije druge polovine sljedeće godine nije izgledan njegov oporavak. S obzirom da veliki dio ukupnih investicija otpada na građevinski sektor, to će se negativno odraziti i na BDP.

izvor: RBA analize

Objavljeno: 21.10.2010.
Pogleda: 1879
Tagovi: nekretnine