Prvi puta odbijeno izvješće HNB-a

 

Predsjednik saborskog Odbora za financije Goran Marić (HDZ) obrušio se na Hrvatsku narodnu banku (HNB) ustvrdivši kako ona pogoduje bankama u stranom vlasništvu na račun hrvatskog gospodarstva. Pogledajte u tekstu Novog lista i videu sa Dnevnika 3 HRT-a što Marić dva mjeseca prije izbora zamjera HNB-u.

Sudjelujući u raspravi Odbora o Izvješću o radu HNB-a za 2010. Marić je rekao da »najvažniji dio makroekonomske politike, onaj monetarni, već odavno nije sastavnica nacionalne ekonomske politike, a HNB je odavno skrenuo s puta općih nacionalnih interesa i upregnuo se u pojedinačna, ali moćna interesna kola«. Stoga je Marić pozvao na izmjene Zakona o HNB-u kojima bi HNB bio izuzet od nadzora bankovnog sustava.    

- Iz izvješća HNB-a proizlazi kako je aktualna gospodarska situacija idilična i da možemo biti sretni što nam nije i gore. Ni jedan nacionalno osviješten Hrvat ne može olako prijeći preko loših makroekonomskih pokazatelja za koje je odgovorna i monetarna politika, rekao je Marić. Dodao je da »monetarna politika, kojom upravlja HNB, već godinama potiče uvoz, ubija proizvodnju i izvoz«, te kako je HNB dopustio da za vrijeme najveće gospodarske krize bankarski sektor ostvaruje veliki profit, od čega su 4,4 milijarde kuna samo prihodi od provizija i naknada kojih je u bankama čak 227.    

»Kao da HNB uživa da većina u Hrvatskoj ispašta, a pojedinci se sramotno bogate«, rekao je Marić. On je optužio HNB da je novac od otpuštanja devizne pričuve najavio kao darivanje gospodarstva, a na kraju su taj dar dobile banke. Dodao je kako šefovi uprava dviju najvećih banaka u Hrvatskoj imaju plaću 3,3, odnosno 5,2 milijuna godišnje. Marić je kritizirao HNB da je omogućavanjem izdavanja kredita u švicarskim francima omogućio »socijalnu diverziju i atentat na građane koji su kupovali svoj prvi stan«, te se upitao kako banke mogu posuđivati nešto čega nemaju.    

- U izvješću nema ni jedne informacije o kreditima vezanim uz švicarski franak. Kao da taj problem ne postoji. Građani su na prijevaru, smišljeno i namjerno, navučeni na takve kredite, rekao je Marić. Dodao je da je riječ o čistom sukobu interesa u praksi prema kojoj privatne revizorske kuće nadziru rad i poslovnih banaka i HNB-a kojemu je, između ostaloga, zadatak kontrolirati te iste banke.    

Viceguverner HNB-a Relja Martić , koji je predstavio izvješće, rekao je da »može prihvatiti kritike o radu HNB-a, ali nikako ne one da HNB ne radi u nacionalnom interesu«.    

Marić se osvrnuo i na najave u medijima guvernera HNB-a Željka Rohatinskog.  »Neki iz HNB-a sada najavljuju da će otići u privatni sektor da nešto zarade za stare dane. Stvarno žalim onoga koji godišnje dobija 460 tisuća kuna, plus još 200 tisuća na dodatke. Zaista ne znam kako se od tog novca može živjeti, posebno kada ti je sve drugo plaćeno i nemaš nikakvih troškova«, rekao je Marić.

Prilog HRT-a možete pogledati na ovom linku.

Izvor: novilist.hr
Foto: HRT

Objavljeno: 5.10.2011.
Pogleda: 2558
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije