Proračun za 2010.: Rashodi veći za 900 mil. kuna

 

Rast ukupnih rashoda povezan je s tri važna elementa - prilagodbu u procesu pridruživanja EU, sufinanciranje projekata u sklopu pretpristupnih programa EU i povećanim troškovima kamata

 

Vlada je sa sjednice u subotu u Sabor poslala prijedlog proračuna za iduću godinu koji planira prihode od 112,8 milijardi kuna, što je 1,5 posto više nego ove godine, te rashode od 121,4 milijarde, što je oko 900 milijuna kuna više. Projekcije Ministarstva financija za iduću godinu su realni rast BDP-a za 0,5 posto te proračunski deficit opće države od 2,7 posto BDP-a (u ovoj godini 2,9 posto).

 

Premijerka Jadranka Kosor pozvala je na praćenje troškova u idućoj godini i dodatne uštede. Najavila je nastavak rada na reformi državne i javne uprave i izmjene politike državnih potpora. "Puno teškog posla je pred nama, a bit će još teških odluka", kazala je.

 

U resoru financija i u Vladi ipak ističu kako se proračunska potrošnja u idućoj godini znatno racionalizira te naglašavaju kako je rast ukupnih rashoda povezan s tri važna elementa - prilagodbu u procesu pridruživanja EU-u, što je u 2010. trošak od 2 milijarde kuna, sufinanciranje projekata u sklopu pretpristupnih programa EU-a za koje je predviđeno 432,2 milijuna kuna te povećanim troškovima kamata za oko milijardu kuna. Samo ta tri segmenta znače povećanje rashoda u 2010. godini za 3,4 milijarde kuna. Da povećanja tih rashoda nema proračunska bi potrošnja mogla biti 1,5 milijardi kuna manja nego ove godine, izračunali su u Ministarstvu financija.

 

Od ukupno 2 milijarde kuna planiranih za aktivnosti i projekte vezane za prilagodbu EU predviđa se primjerice 648,4 milijuna kuna za ubrzano zbrinjavanje povratnika i izbjeglica, 502,6 milijuna za prilagodbu poljoprivrednog sustava, 234,7 milijuna kuna za uspostavu i upravljanje schengenskim sustavom, 111,8 milijuna kuna za reformu i modernizaciju pravosuđa, itd.

 

U resoru financija ponavljaju kako je u pripremi proračuna od svih proračunskih korisnika tražena štednja i  "zaustavljanje svih troškova bez kojih se može".

 

Na rashodovnoj strani proračuna značajnije je smanjenje, za 17,6 posto, planirano kod subvencija koje bi iznosile 5,7 milijardi kuna, ili 1,2 milijarde kuna manje nego u ovoj godini.

 

Rashodi pak za zaposlene u iznosu od 22,5 milijardi kuna planirani su s blagim povećanjem, za 0,6 posto, a rashodi za mirovine s povećanjem za 1,7 posto i iznosili bi 34,6 milijardi kuna.

 

U Ministarstvu financija su svjesni kako mogućnosti za povećanja na prihodnoj strani nema, a iz tog resora i Vladinih izvora ponavljaju kako trebaju uslijediti "bolne i teške odluke" vezane za primjerice brodogradnju, subvencije, racionalizaciju lokalnih jedinica, itd.

 

U idućoj godini državi na naplatu stižu obveznice u iznosu 3 milijarde kuna te 500 milijuna eura, kao i 1,25 milijardi eura kredita, ili ukupno oko 2,15 milijardi eura. U Ministarstvu financija ističu kako će sva dospjeća inozemnih obveza i proračunskog deficita financirati na međunarodnom financijskom tržištu, a sva dospjeća domaćih obveza na domaćem financijskom tržištu.

Izvor: bankamagazin, HINA

Objavljeno: 21.11.2009.
Pogleda: 1366
Tagovi: makroekonomija