31 srp 2013
Krediti, Analize

Portal moj-bankar.hr treću godinu zaredom  proveo je  analizu adekvatnosti kapitala hrvatskih banaka u odnosu na one u regiji.

Tradicionalnu, treću po redu, analizu profitabilnosti bankarskog sustava portala moj-bankar.hr pokazuje da su Hrvatske banke počele osjećati pritisak paralizirane ekonomije. Presuda vezana za kredite u švicarcima mogla bi postati prava bomba za domaće banke.


Hrvatski bankarski sustav 2012. godinu završio je sa neto dobiti od 2,8 miljardi kuna što je za četvrtinu manje nego 2011. Takav pad dobiti imao je negativan učinak na pokazatelj, povrat na kapital (ROE-return on assets), koji je za 2012. godinu iznosio 4.8%. Usprkos negativnom trendu, domaći bankari mogu biti zadovoljni jer su još uvijek bolji od naših najbližih sustava.


2011 2012
Češka 19.4% 21.4%
Poljska 14.6% 14.3%
Slovačka 14.2% 8.3%
BiH 5.8% 6.4%
Bugarska 5.8% 5.3%
Hrvatska 7.0% 4.8%
Srbija 6.0% 2.9%
Mađarska -1.7% -3.8%
Slovenija -11.7% -7.3%

Izvor: moj-bankar.hr, RB, DB

 

Slovenski bankari su puni muka. Čiščenje knjiga od loših plasmana pokazalo je da je ormar bio pun „kostura“. Bankarski sustav je završio sa najlošijim rezultatom u Srednjoj i Istočnoj Europi sa negativnim povratom na kapital koji iznosi -7.3%. Ali najgore još nije prošlo, jer se BDP Slovenije strmoglavio u prvom kvartalu 2013. za 4.8%, a država još traži način da ojača Novu Ljubljansku Banku kojoj silno nedostaje svježi kapital za nastavak normalnog poslovanja.
Mađarska koja je vratila svoje „dugove“ MMF-u i koja je dio troška krize, kroz porez na aktivu, prebacila na banke, još uvijek ima neprofitabilan bankarski sustav ali u usporedbi sa Slovenijom može se nazvati „blagim“.

S druge strane, Poljski i Češki bankari kao da žive u svom svijetu. Naime izvozno orijentirana Češka i snalažljiva Poljska koja ima snažan „interni sustav“ povlačenja EU fondova, rastu i posluju kao da krize i nema. Profitabilnost Češkog bankarskog sustava povratom na kapital od 21.4% zvuči kao nemoguća misija za domaće bankara. Naime domaći bankarski sektor je pokazao najveću profitabilnost 2004. godine sa rekordnih 16%.

Hrvatske banke i bankarski sustav, zasigurno ne očekuju bolji dan. Negativan trend u gospodarstvu nastaviti će utjecati na banke, a nedavna presuda u korist imatelja kredita u švicarskim francima, mogla bi izbrisati i ovu „srednju“ razinu profitabilnosti bankarskog sustava. Korisnicima kredita ne preostaje ništa drugo nego nada, da neće doći do većih porasta kamata na kredite, a sve će ovisiti o tome da li će banke pod svaku cijenu htjeti „zadržati profitabilnost iznad nule“ ili će i one u čistilište.