Priča s poukom: Lažni kreditni posrednici tražili novce unapriijed

 

Još jedan slučaj prijevare naivnih građana, koji zbog nemogućnosti realizacije kredita u hrvatskim bankama traže sumnjiva rješenja i pri tome potpuno zapostavljaju logiku.
Ovaj put je slučaj izašao u javnost, što je prilika da građane upozorimo kako funkcionira legalno i profesionalno tržište kreditnog posredovanja.


Prevaranti u istoimenoj seriji možda su simpatični, no ne i kad se radi o vašem novcu

Lakovjernost ga je umalo koštala

Portal Znet.hr prenosi informaciju iz Policijske uprave zadarske, gdje je dovršena kriminalistička istraga nad 53-godišnjakom iz Zagreba i njegovom 40-godišnjom pomagačicom.
Oni se sumnjiče da su 53-godišnjaku iz okolice Zadra lažno obećali posredovati pri realizaciji kredita u jednoj švicarskoj banci. Pri tome su od njega tražili iznos od 135.000 kuna za  navodne troškove. Naravno, kredit nikada nije realiziran, a "troškove obrade" su zadržali za sebe. Protiv oboje podnesena je kaznena prijava zbog prijevare i pomaganja.

Kreditni posrednici ne naplaćuju proviziju

Po logici stvari, uslugu plaćamo tek nakon što smo ju dobili, a kreditni posrednici tvrde da najčešće uopće na naplaćuju direktnu proviziju od klijenata. Stoga čim netko traži novac prije realizirane usluge, odmah bi vam se trebao "upaliti alarm". I dok povremeno možemo pročitati ovakve priče u medijima, to je znak da sivo i crno tržište u recesiji nalaze svoje mušterije.

"Ovo je prilika da građane podsjetimo da je s početkom godine na snagu stupio Zakon o potrošačkom kreditiranju s kojim su se morale uskladiti banke i tvrtke koje se bave kreditnim posredovanjem", napominje Vjeko Peretić, predsjednik nedavno osnovane Hrvatske udruge bankarskih posrednika i direktor posredničke tvrtke TATA grupa (Moj-bankar.hr). 
"Svako može pogledati popis ovlaštenih kreditno-posredničkih tvrtki (Zakon ne prepoznaje fizičku osobu-posrednika) koji se nalazi na stranici Ministarstva financija (link) i vidjeti posluje li sa profesionalcima usklađenim sa zakonom."

Tržište kreditnog posredovanja - usklađeno sa europskim zakonima

Naše se kreditno tržište, istovremeno sa ostalima, uskladilo sa zadnjim europskim direktivama koje omogućavaju veću transparentnost i zaštitu klijenata u fazi savjetovanja, te prije i nakon realizacije kredita, bilo da se radi o posrednicima ili vjerovnicima - bankama, štedionicama, leasing kućama i ostalima.

Licencirani kreditni posrednici klijentima pronalaze kredit koji im najviše odgovara i najčešće surađuju sa više banaka. To klijentima omogućuje veliku uštedu vremena, jer u potrazi za idealnim kreditom ne moraju obilaziti različite banke.

"Osim uštede vremena i besplatnog savjetovanja, naši klijenti su sigurni da su dobili ono što su željeli uz profesionalnu i angažiranu uslugu, u skladu sa trendovima europskih financijskih tržišta", zaključuje Peretić.

 

Izvor: moj-bankar.hr / znet.hr

Objavljeno: 20.8.2011.
Pogleda: 4772
Tagovi: financijske institucije