Prevelika moć kreditnih agencija traži dodatni nadzor

 

Snižavanje rejtinga dovodi do toga da fond menadžeri prodaju obveznice te odbijaju kupiti nove snižavajući tako cijenu i povećavjaući trošak zaduženja, te ponovno sniživanje rejtinga.

Kreditne agencije nužno je dodatno regulirati i nadzirati, upozoravaju iz Europske komisije. Michel Barnier zadužen za nadzor tržišta financijskih usluga kazao je u parlamentu EU da je vrlo iznenađen brzim propadanjem grčkog rejtinga. Novi režim za agencije koje bi detaljno trebale pojasniti kako su došle do neke odluke o smanjenju i povećanju rejtinga trebao bi startati u prosincu i mogao bi biti vrlo pooštren, kazao je Barner.

Usto je kazao da se razmišlja o tome da se osnuje nova agencija koja će dodjeljivati kreditni rejtnig vladinim kreditima. Moramo pobliže pogledati kako pojedini rejting utječe na cjelokupni ekonomski i financijski sistem. Moć rejting agencija i njihov utjecaj na ekonomiju valja uzeti u razmatranje kada se radi o kompanijama i posebice državama. I njihova odgovornost mora biti uzeta u obzir, naglasio je Barnier, a prenosi BBC.

- Ako pogledate slučaj Grčke, bilo je doista iznenađujuće koliko brzo je odlučeno o srozavanju njenog rejtinga - istaknuo je Barnier.

Naime, agencija Standard & Poor's grčki dug proglasila je "smećem", odnosno dodijelila mu status "junk", i samim tim odrezala Grčku od bilo kakvog ulaganja na financijskom tržištu. Tri vodeće agencije, Standard & Poor's, Moody's i Fitch, drže takve pozicije moći u globalnoj financijskoj krizi koje izazivaju velike posljedice po ekonomije. Kritičari rejting agencija ističu da su one tolio moćne da je njihov sud postao sam sebi svrhom.

Snižavanje rejtinga može dovesti do toga da fondovski menadžeri prodaju vladine obveznice koje imaju i istobno odbijaju kupiti novo izdane obveznice. To dovodi do smanjenja cijene obveznica i istodobno povećava trošak zaduženja u budućnosti, što dodatno otežava poziciju financiranja pojedinih vlada i teoretski može izazvati dodatno sniženje rejtinga. Posljednjih mjeseci Grčka se očajno borila da izbjegne taj začarani krug, u koji je naposlijetku upala.

Europski dužnosnosnici stoga su odlučili pojačati nadzor nad rejting agencijama. Vodeću trojku koja odlučuje o svjetskim rejting statusima, Standard & Poor's, Moody's i Fitch, mnogi istodobno krive i za cjelokupnu globalnu krizu hipotekarnih kredita, jer je njihova procjena bila netočna. Optužuju ih da su pogrešno ocijenili rizike američkih sup-prime kredita koji su naposlijetku pričinili multimilijarderske gubitke diljem svijeta.

Izvor: vecernji.hr

Objavljeno: 5.5.2010.
Pogleda: 1417
Tagovi: financijske institucije