Premija po stanovniku u EU sedam puta veća nego u Hrvatskoj

 

Osmi po redu Dani hrvatskog osiguranja otvoreni su u ponedjeljak u Zadru, a na manifestaciji koja je okupila predstavnike industrije poručeno je kako osiguranja imaju velik potencijal rasta, ali ih čeka još jedna teška godina.

Osiguravatelji su se usuglasili kako je u 2011. godini realno očekivati samo minimalni rast, a državnim su tijelima odaslali jednostavnu poruku: Nije nam potrebno previše pomagati. Samo nam osigurajte ravnopravnost na tržištu i pravnu sigurnost, mi ćemo se pobrinuti za ostalo.
- Osiguranja imaju mnogo mogućnosti za daljnji razvoj, posebice životno, jer je odnos između životnog i neživotnog osiguranja u Hrvatskoj 26 prema 74 posto, a u EU 61 prema 39 – istaknuo je Miljenko Fičor, savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore za bankarsko i financije obraćajući se okupljenima na otvorenju.
U godini koja je na završetku osiguravateljna branša imala je određenih problema, a i za udruženje osiguravatelja pri HGK bila je to godina promjene jer je izabrano novo vodstvo. Ipak, na Danima osiguranja moglo se čuti kako su osiguravatelji mahom zadovoljni postignutim rezulatima, a predstavnik Hanfe Ivan Vrljić istaknuo je kako su upravo osiguravatelji bili ublaživač krize i svoje probleme rješavali tiho i efikasno.

- Osiguranja nikada u povijesti nisu bila izvor sistemskog rizika iako to ne znači da je stanje u branši idealno – rekao je Vrljić, potkrijepivši tezu podacima o udjelu osiguranja u financijskoj industriji Hrvatske, koji se od 2001. pa do 2009. godine povećao samo za 0,1 posto.

izvor: seebiz.eu

Objavljeno: 15.11.2010.
Pogleda: 1882
Tagovi: osiguranje