Premija ‘neživota’ ubrzala rast, ‘život’ i dalje slabi

 

Ukupna premija u lipnju veća 2,4 posto na 4,9 milijardi kuna.

 

I u lipnju je nastavljen rast zaračunate bruto premije hrvatskih osiguravajućih kuća koji neprekidno traje već 10 mjeseci. Prema mjesečnom izvješću Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) za prošli mjesec, ukupna bruto zaračunata premija dosegla je 4,93 milijarde kuna što je 2,42 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Time rast premije i dalje ubrzava nakon svibanjskih 2,24 posto.

 

Posljednji put u kolovozu

 

Pad premije posljednji je puta zabilježen u kolovozu prošle godine kada je ostvareno smanjenje od 0,7 posto, ponajprije zbog pada premije životnih osiguranja. Iako su prošlog mjeseca oba segmenta bilježila rast, povećanje ukupne premije izravna je zasluga rasta u neživotnim osiguranjima. Naime, “neživot” je u lipnju ostvario 3,36 posto rasta čime je dosegnuto 3,4 milijarde kuna. To je ujedno i najsnažniji rast u neživotnim osiguranjima u ovoj godini. Lipanjskim je rezultatom pozitivna serija rasta premije u neživotnim osiguranjima produžena na već peti uzastopni mjesec.

 

Najveće povećanje zaračunate premije u tom segmentu bilježi Ergo osiguranje kojem je premija skočila 63 posto, s 30,3 milijuna kuna na 49,4 milijuna kuna. U neživotnim osiguranjima samo dvije kuće bilježe smanjenje premije, BNP Paribas Cardif osiguranje kojeg je u svibnju preuzelo Croatia osiguranje te Hrvatsko kreditno osiguranje. Segment životnih osiguranja ne može se pohvaliti tako snažnim rastom kao neživotna, ali zato raste već drugi uzastopni mjesec.

 

Najslabije ove godine

 

U segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija dosegnula je 1,52 milijarde kuan, pokazuju podaci HUO-a, što je blagih 0,38 posto više nego lanjskog lipnja. Doduše, ako se zanemari pad u travnju, ovo je najslabiji rast u ovoj godini. I u životnim osiguranjima najviše razloga za zadovoljstvo može imati Ergo životno osiguranje kojem je premija skočila tri puta, s 580.000 kuna na 1,8 milijuna kuna. Smanjenje premije u ovom je segmentu zabilježilo pet osiguravajućih društava - Wiener osiguranje, Uniqa, Triglav, Merkur osiguranje te Erste osiguranje VIG. Što se tiče vodećih kuća, iako je povećala ukupnu premiju za 0,9 posto na 1,42 milijarde kuna, Croatia osiguranju tržišni se udjel smanjio s 29,3 posto na 28,9 posto.     

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: www.poslovni.hr, 12.07.2017.

Objavljeno: 13.7.2017.
Pogleda: 2347
Tagovi: financijske institucije, osiguranje