Predstavnici EBRD-a u Zagrebu, mogući razgovori o dokapitalizaciji HPB-a

 

Predstavnici EBRD-a na čelu s predsjednikom Thomasom Mirowom u petak će posjetiti Zagreb gdje će razgovarati o pripremama Godišnje skupštine EBRD-a koja se 2010. godine održava u glavnom gradu Hrvatske.

Predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) na čelu s predsjednikom Thomasom Mirowom u petak će posjetiti Zagreb i u Vladi razgovarati o pripremama Godišnje skupštine EBRD-a koja se 2010. godine održava u glavnom gradu Hrvatske.

Taj veliki investicijski i financijski skup koji će u proljeće biti organiziran u Zagrebu svojevrsno je priznanje dobrih odnosa i uspješne višegodišnje suradnje između EBRD-a i Hrvatske u kojoj je banka podržala brojne projekte kroz kreditne linije i strateška partnerstva.

No još je jedna tema važna u kontekstu dolaska predstavnika EBRD-a na razgovor u Vladu. To je dokapitalizacija Hrvatske poštanske banke (HPB), o kojoj se već dugo govori.

HPB-u, koji je sedma banka po veličini aktive u Hrvatskoj, neophodan je kapital nakon izdvojenih visokih rezervacija i gubitka od 245 milijuna kuna u prvih devet mjeseci ove godine, a EBRD je, kako je nedavno službeno potvrđeno iz njihova sjedišta, zainteresiran za ulazak u vlasničku strukturu te banke.

Navodno je EBRD zainteresiran za 25 posto plus jednu dionicu, no zasad se još nije čuo jasan, nedvosmislen odgovor hrvatske Vlade da želi takvog partnera u državnoj banci bez obzira na opciju koja bi u konačnici bila dogovorena. Sastanak u Zagrebu u petak sigurno je prilika da se čuje stav hrvatske strane o tom važnom pitanju.   

Ukoliko se Vlada odluči za EBRD ulazak u vlasništvo HPB-a mogao bi se realizirati tijekom sljedeće godine što bi državnoj banci dalo vjetar u leđa na duži rok. No kako je HPB-u dodatni kapital hitno potreban, u prvoj bi se fazi, znači u narednih mjesec dana, sredstva osigurala od nekoliko državnih poduzeća i fondova.

Izvor: bankamagazin

Objavljeno: 21.11.2009.
Pogleda: 1214
Tagovi: financijske institucije