Predstavljene nove novčanice od 100 i 200 eura, one od 500 se prestaju proizvoditi

 

Nove novčanice od 100 i 200 eura predstavljene su u prostorijama Europske centralne banke, a u cirkulaciju bi trebale biti puštene u svibnju iduće godine. Najveća novost koju će građani primijetiti je to što su manje od dosadašnjih i bolje će pristajati u novčanik, donosi BBC.

Također, imaju više sigurnosnih oznaka zbog kojih će njihovo krivotvorenje biti teže. Tako imaju “satelitski” hologram malog simbola eura, koji se pomiče oko broja kada je novčanica osvijetljena, kao i svjetlucavi broj u dnu novčanice koji mijenja boju od zelene do plave. No, prije njihovog puštanja u javnost moraju se prilagoditi bankomati diljem Europe, odnosno u 19 država koje koriste euro, njih čak milijun.

Nove novčanice od 100 i 200 eura printane su na čistom pamuku i nemaju ni traga životinjskih proizvoda, rekao je član uprave ECB Yves Mersch. To je naglašeno jer je nedavno u javnost procurilo da Engleska banka na svojim novčanicama ima malo tragova životinjske masti, zbog čega su se suočili s nizom kritika, najviše od strane vegana i nekih religijskih grupa.Prije dvije godine, Europska centralna banka je najavila kako više neće proizvoditi novčanice od 500 eura jer su bile previše krivotvorene i koristile se za kriminalne aktivnosti. Nove novčanice predstavljene su nakon što je banka objavila da je potražnja za gotovinom i dalje velika usprkos porastu korištenja kartica.

Od uvođenja eura 2002. godine do danas u cirkulaciju je pušteno oko 21 milijarde novčanica vrijednosti 1,2 bilijuna eura, kažu iz ECB.

 

 

 

Izvor: www.novac.he, 18.9.2018.

Objavljeno: 20.9.2018.
Pogleda: 1550
Tagovi: financijske institucije