Poticaji za stambenu štednju ukidaju se samo za 2014. godinu

 

Ministar financija Slavko Linić ipak je pristao na kompromis i neće trajno ukinuti državne poticaje na stambenu štednju.

Predložio je Vladi privremeno ukidanje poticaja samo za iduću godinu, dakle za uplate štednje od 1. siječnja do 31. prosinca 2014. Time bi država trebala uštedjeti 200 milijuna kuna.

Bankarsko lobiranje protiv Zakona o potrošačkom kreditiranju, međutim, nije uspjelo. Vlada će danas prihvatiti konačni prijedlog tog zakona u obliku koji je predložio ministar Linić, a koji će značiti veću zaštitu građana od banaka.

Bankari su se protivili i ukidanju poticaja za stambenu štednju, ali ministar financija kompromis nije napravio zbog njih nego zbog toga što su protiv trajnog ukidanja poticaja bili koalicijski partneri iz HNS-a, pa i dio SDP-ovih ministara.
Poticaji na štednju
Prvotna namjera ministra Linića bila je potpuno ukinuti poticaje jer je izračunao da su neopravdani i nesvrsishodni. Građani su koristili stambene štedionice kao povoljniji oblik štednje pa su nakon pet godina podizali ušteđevinu uvećanu za državne poticaje i koristili je za druge svrhe.

Benefiti za kredite
Svi korisnici bankarskih kredita vrlo brzo će osjetiti benefite novog Zakona o potrošačkom kreditiranju. Kod ugovora o kreditu kod kojih je tečaj tijekom otplatnog razdoblja aprecirao više od 20 posto kamatna stopa i fiksna marža ne smiju biti veće od početnih.

Objavljeno: 25.10.2013.
Pogleda: 6554
Tagovi: financijske institucije, štednja