Porast stambenog kreditiranja generira veću dobit bankama u prvih 5 mjeseci

 

Banke su svibanj završile sa 17,8 posto višom zaradom, dok je zarada u prva četiri mjeseca 2010. bila tek desetak posto viša nego u istom razdoblju lani. Najveći dio porasta generirali su stambeni krediti.

Neto dobit domaćih banaka u prvih pet mjeseci skočila je na 1,91 milijardu kuna. U odnosu na isto razdoblje lani zarada banaka je 17,8 posto viša, a svibanj je, čini se, bio vrlo dobar mjesec za hrvatske banke. Njihova zarada u prva četiri mjeseca ove godine je, naime, bila tek desetak posto viša nego u istom razdoblju lani.

Podaci Hrvatske narodne banke (HNB) pokazuju da se aktiva domaćega bankovnog sustava približila nadomak iznosu od 400 milijardi kuna. U samo mjesec dana ona je porasla sa 391,5 na više od 398 milijardi kuna. Dio porasta dolazi iz rasta odobrenih kredita. U samo mjesec dana krediti građanima povećani su za čak 2,5 milijarde kuna. Najveći dio porasta generirali su stambeni krediti koji su povećani za nepune dvije milijarde na 57,9 mlrd. kuna. Vrijedi izdvojiti i kredite za kupnju automobila kojima je padajući trend u svibnju prekinut te je u odnosu na kraj travnja došlo do blagog porasta. Rast kreditiranja mogao bi biti dobar znak za buduće bankovne prihode. Nastavi li se rast po sadašnjoj stopi, do kraja godine neto dobit banaka mogla bi premašiti 4,4 milijarde kuna.
Podaci HNB-a pokazuju i rast depozita u bankama i to zbog skoka oročenih depozita građana te depozita stranih financijskih institucija.
 

izvor: Poslovni dnevnik

Objavljeno: 1.7.2011.
Pogleda: 1579
Tagovi: krediti, makroekonomija, financijske institucije