28 svi 2010
Financijske institucije, Krediti, Štednja

Članovi Europske središnje banke (ECB) različito gledaju na aktualni trend pada eura, pri čemu jedni smatraju da su kolebanja njegove vrijednosti nepoželjna dok drugi pad pozdravljaju kao olakšanje za gospodarstvo. Jose Manuel Gonzalez-Paramo, jedan od ukupno šest članova izvršnog odbora ECB-a, upozorio je da si eurozona ne može ponovno priuštiti situaciju u kojoj bi neka njezina članica obmanjivala tržišta u vezi s visinom proračunskog manjka kao što je to činila Grčka.

- Očito je da se, kada su u pitanju državne statistike, slučaj Grčke ne smije ponoviti. To je posve nezamislivo. Euro ne bi tako nešto preživio, – kazao je on govoreći u Barceloni.

- Valuta bi u svakom trenutku trebala biti odraz temeljnih gospodarskih kretanja. Nagla kretanja valutnih tečajeva nisu poželjna za rast, – dodao je u osvrtu na pad vrijednosti eura u posljednje vrijeme.

Ewald Nowotny s povoljnijom ocjenom

Čelnik austrijske središnje banke Ewald Nowotny i guverner francuske središnje banke Christian Noyer nešto povoljnije ocjenjuju taj trend.

- Želio bih podsjetiti na ne tako davne bojazni da bi rast eura mogao usporiti gospodarstvo. Ovaj je pad očigledno pozitivan ishod, naša industrija svakako ga neće smatrati negativnim, – kazao je Nowotny u Beču.

Dužnička je kriza početkom mjeseca prisilila ECB da odustane od višegodišnjeg snažnog otpora kupovini državnih obveznica.

Gonzalez Palermo – „Naš arsenal nije iscrpljen“

Neki ekonomisti tvrde da je ECB time posegnula za krajnjim oružjem za suzbijanje krize, pa je ostala bez municije za slučaj pogoršavanja situacije.

Gonzalez-Paramo ne slaže se s time. – Naš arsenal nije iscrpljen. Naša sposobnost djelovanja nije umanjena, koristit ćemo se svim oružjem kojim raspolažemo, – kazao je. Nowotny je također naglasio da je ECB „dobro opremljena.“

izvor: profitiraj.hr