Pet banaka ima 10 milijardi kuna više depozita nego kredita

 

Banke su tijekom krize plasirale manje kredita zbog pada potražnje i solventnosi klijenata, dok je istodobno štednja nastavila rasti.

Pet domaćih banaka ima deset milijardi kuna više depozita nego kredita. Prema najnovijim podacima koje je u utorak objavila Hrvatska narodna banka, na kraju lipnja ove godine domaće banke su imale 279,47 milijardi kuna u depozitima, a 268,25 milijardi su vrijedili plasirani krediti. U tom takozvanom LTD omjeru (Loan To Deposit, odnosno omjer kredita i depozita), najviše iskače Erste banka. Naime, u apsolutnim iznosima, razlika između depozita i kredita iznosi čak 4,19 milijardi kuna. U postocima, LTD omjer iznosi 90,57 posto, što je za šest postotnih bodova manje od omjera cijelog bankarskog sustava koji je na kraju lipnja iznosio 96 posto.

Inače, LTD omjer se koristi kao jedan od statističkih pokazatelja likvidnosti banke. Ako je omjer previše visok, znači da banka nema dovoljno kapitala da bi pokrila nepredviđene kapitalne zahtjeve. S druge strane, ako je omjer suviše nizak, banka vjerojatno ne zarađuje onoliko koliko bi mogla. Od kada se kriza prelila iz Europe u Hrvatsku, banke su plasirale sve manje kredita što zbog manje potražnje a što zbog manjeg broja solventnih klijenata, dok je istodobno štednja nastavila rasti. Usporeno doduše, ali je nastavila. A to se može vidjeti u LTD omjeru. Prije dvije godine, on je bio 99,3 posto, prošle godine je pao na 98,2 posto, a na kraju lipnja je bio 96 posto, pokazuju podaci HNB-a. No, velike banke, a riječ je o njih šest (Zaba, PBZ, RBA, Erste, Hypo i Splitska) 2011. su imale omjer kredita i depozita od 102,5 posto, 2012. godine 101,1 posto a u lipnju ove godine srozao se na 98,5 posto. Takvo kretanje je logično s obzirom na averziju prema riziku.

Privredna banka Zagreb, prema podacima HNB-a, ima 2,59 milijardi kuna više depozita nego plasiranih kredita. Naime, na kraju lipnja imala je 47,34 milijardi kuna depozita, dok je vrijednost plasiranih kredita bila 44,75 milijardi. LTD omjer je 94,52 posto. Hrvatska poštanska banka, koju je HNB klasificirao kao srednje veliku banku, u istom je razdoblju imala 1,31 milijardu kuna više depozita od kredita, OTP banka 1,15 milijardi, a Kreditna banka Zagreb 1,16 milijardi.

S druge strane, Hypo banka ima omjer od 112,15 posto i treći je po visini na razini sustava. No, ako se gledaju apsolutni iznosi, onda je omjer Hypo banke na čelnoj poziciji i jedini je iznad milijardu kuna u korist kredita. Podaci HNB-a tako pokazuju da je Hypo imao 2,58 milijardi kuna više kredita od depozita. Krediti su bili 23,88 milijardi, a depoziti 21,29 milijardi kuna.

Izvor: poslovni.hr

Objavljeno: 7.11.2013.
Pogleda: 4529
Tagovi: financijske institucije