Pad kreditne aktivnosti jedanaesti mjesec zaredom

 

Prema podacima HNB-a razduživanje se nastavlja - krajem prošle godine kunska vrijednost ukupno plasiranih kredita iznosila je 280,1 milijardu kuna što je smanjenje za 2,3 posto u usporedbi s prosincem 2013. godine

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) krajem prošle godine kunska vrijednost ukupno plasiranih kredita iznosila je 280,1 milijardu kuna što je smanjenje za 2,3 posto prema prosincu 2013., a analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) kažu kako ti podaci potvrđuju nastavak razduživanja, jer se 11. mjesec zaredom bilježi godišnji pad kreditne aktivnosti.

"Godina iza nas je svakako obilježena nastavkom razduživanja posebice u sektoru nefinancijskih trgovačkih društava, drugih financijskih posrednika te u sektoru stanovništva, a odraz je oslabljene kreditne aktivnosti u uvjetima dugogodišnje recesije", ocjenjuju analitičari RBA.

Na mjesečnoj razini, u prosincu u odnosu na studeni prošle godine, kunska vrijednost ukupno plasiranih kredita smanjena je za blagih 0,3 posto, a na godišnjoj, za 2,3 posto ili 6,6 milijardi kuna.

U valutnoj strukturi ukupnih kredita tri četvrtine ili oko 74 posto čine devizni krediti, uključujući kunske kredite s valutnom klauzulom. Stoga je, kažu iz RBA, slabljenje kune u odnosu na euro i švicarski franak djelomično ublažilo iskazani nominalni pad kredita u domaćoj valuti, s obzirom da je u prosincu srednji tečaj eura na kraju razdoblja bio za 0,3 posto viši u odnosu na isti mjesec 2013., dok je tečaj franka porastao za 2,2 posto godišnje.

Gotovo polovinu, odnosno više od 45 posto u strukturi ukupnih kredita čini sektor stanovništva, premda se, navode analitičari RBA, od srpnja 2012. godine bilježi kontinuirana kreditna kontrakcija sektora stanovništva na godišnjoj razini.

Tako su i u prosincu 2014. ukupni krediti stanovništvu, koji su iznosili 126,5 milijardi kuna, prema studenom smanjeni za 0,3 posto ili 396 milijuna kuna, dok je na godišnjoj razini, prema prosincu 2013., njihov iznos manji za 0,8 posto ili 956 milijuna kuna.

Negativni trend godišnjeg pada kredita u sektoru poduzeća, pak, datira još od lipnja 2012. godine što potvrđuje kontinuirano razduživanje ovog sektora: krajem prosinca s iznosom od 92 milijarde kuna kredita čini gotovo 33 posto udjela u ukupnim kreditima. U odnosu na isti mjesec 2013. ukupni krediti sektoru poduzeća niži su za 3,5 milijarde kuna ili 3,7 posto.

Istovremeno, krajem prosinca ukupni krediti državnom sektoru, odnosno središnjoj državi, fondovima socijalne sigurnosti te lokalnim državnim jedinicama, iznosili su 55,8 milijardi kuna i bili su za 343 milijuna kuna ili 0,6 posto viši nego krajem studenog te 0,2 posto niži nego krajem 2013., zaključuju iz RBA.

Izvor:  www.banka.hr

Objavljeno: 4.2.2015.
Pogleda: 2010
Tagovi: financijske institucije