Pad BDP-a od 1,7% u ovoj godini

 

U najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, najstarija bonitetna kuća na svijetu, Dun & Bradstreet i dalje dodjeljuje Hrvatskoj rejting DB3d (trend: padajući) čime je svrstava u zemlje sa blagim rizikom ulaganja. 

Rejting se promijenio u četiri zemlje. Francuskoj je povišen sa DB2c na DB2b, Urugvaju sa DB3d na DB3c, Portugalu je rejting snižen sa DB3d na DB4a i time je smješten u zemlje sa umjerenim rizikom ulaganja, te naposlijetku Tajland kojem se rejting povisio sa DB4d na DB4c.

Što se regije tiče, zemlja sa najmanje rizika je Slovenija koja ima rejting DB2c (trend: stabilan) i time spada u zemlje sa niskim rizikom ulaganja. Slijede Italija (DB3d – blagi rizik), Albania (DB4a – umjeren rizik), Makedonija (DB4b – umjeren rizik), Srbija (DB4d – umjeren rizik), BIH (DB6a – vrlo visok rizik).

Mogućnost poslovanja u Hrvatskoj ostaje pod povećalom zbog restriktivnije kreditne politike banaka, povećanog broja stečajeva te općenito slabe ekonomske prognoze. Krediti poduzećima i dalje su nedovoljno dostupni, ali su zato banke uspjele izbjeći veće turbulencije za vrijeme financijske krize. D&B također navodi kako je vlada uspjela svojim mjerama ubrzati rokove plaćanja javnih poduzeća u 2010 godini.

D&B u svom izdanju također navodi političke sukobe unutar vodeće stranke koji se protežu još od odlaska bivšeg premijera. Također navodi pokušaj izglasavanja nepovjerenja vladi, te istagu koja se vodi protiv više osoba koje su vezane za politiku. D&B vjeruje da će politička situacija biti sve gora, ali predviđa da će vlada ostati u svom kabinetu sve do izbora iduće godine.

Što se ekonomije tiče, ona ostaje u padajućem trendu već devet kvartala za redom. Manji dotok kapitala, pad potražnje i visoka stopa nezaposlenosti i dalje su glavni krivac za ekonomski pad. Uvoz je pao 4,2% a izvoz je povećan za 7% zbog povećanja potražnje iz inozemstva. U trećem kvartalu sudeći po mjesečnim indikatorima, Hrvatska ekonomija nije zabilježila rast te je D&B revidirao procjenu BDP-a za ovu godinu koja sada iznosi -1,7%, a 1,3% za iduću godinu.

izvor: BonLine d.o.o.

Objavljeno: 7.12.2010.
Pogleda: 1119
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije