PBZ-u nagrada EBRD-a za najaktivniju banku u financiranju izvoza

 

Nagrada se dodjeljuje svake godine za najuspješnije banke sudionice EBRD-ova Trade Facilitation Programa (TFP) u svim zemljama u kojima EBRD posluje .

Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), po imovini druga najveća financijska institucija u Hrvatskoj, nagrađena je kao banka koja najaktivnije financira izvoz u Republici Hrvatskoj. Nagrada se dodjeljuje svake godine za najuspješnije banke sudionice EBRD-ova Trade Facilitation Programa (TFP) u svim zemljama u kojima EBRD posluje.

Pokrenut 1999., TFP ima za cilj promociju međunarodne trgovine i trenutno uključuje više od 100 banaka sudionica u 26 zemalja u kojima EBRD posluje, s limitom većim od 1.5 milijardi eura te više od 800 konfirmirajućih banaka diljem svijeta.

PBZ je postala sudionik u EBRD-ovog Trade Facilitation Programme-a još 2009. kad je zaključila okvirnu kreditnu liniju sa željom da podupre financiranje izvoza, stavljajući naglasak na dulje ročnosti i izvoz iz Hrvatske.

Do sada je kroz Program financiran velik broj transakcija za pripremu proizvodnje i financiranja zaliha koje su omogućile PBZ-u da podrži izvoz klijenata iz sektora farmacije, brodogradnje, poljoprivrede, proizvodnje hrane, drvne i metalne industrije u zemlje Europe, CIS-a, Središnje Azije i kavkaskih zemalja.

"Srdačno čestitamo Privrednoj banci Zagreb na ovom zasluženom priznanju. Njena odlučnost da podupre izvoznike u ovim izazovnim vremenima je bila impresivna i drago nam je da je to ovom nagradom i priznato. EBRD je istovremeno ponosan što je pridonio ovom uspjehu sa svojim programom", rekla je Vedrana Jelušić Kašić, EBRD-ova direktorica za Hrvatsku.

U ime PBZ-a na nagradi je zahvalio Ivan Gerovac, član Uprave banke, koji je rekao da je ova prestižna nagrada "dokaz da su konstantni napori PBZ-a da svojim klijentima pruži posebne proizvode za financiranje izvoznih poslova bili uspješni". "Nastavit ćemo razvijati suradnju s EBRD-om, vrlo važnim strateškim partnerom PBZ-a, u ovom posebnom području omogućavajući našim klijentima da povećaju svoj izvoz, od čega je koristi imalo cjelokupno hrvatsko gospodarstvo", dodao je Gerovac.

Privredna banka Zagreb d.d članica je Intesa Sanpaolo Grupe i druga po veličini bankarska grupa u Hrvatskoj, s više od 1,6 milijuna klijenta i najrazgranatijom poslovnom mrežom od 197 poslovnica diljem zemlje. Osim bankarskih usluga i proizvoda, PBZ Grupa nudi i raznoliku paletu specijaliziranih usluga uključujući leasing, kartično poslovanje, poslovanje s nekretninama, upravljanje imovinom.

Od početka djelovanja u Hrvatskoj 1991. EBRD je kao investitor podržao više od 170 projekata u ukupnom iznosu od 3,1 milijardi eura. EBRD-ove aktivnosti uključuju različite sektore ekonomije i posebno su izražene u infrastrukturi, gospodarstvu, financijskim institucijama i energetici.

 

Izvor: www.banka.hr

 

Objavljeno: 14.9.2015.
Pogleda: 1987
Tagovi: financijske institucije