PBZ prvi put nadmašio tržišnog lidera Zagrebačku banku

 

Čak polovica banaka u gubicima koji kumulativno dosežu 942 milijuna kuna, polovica otpada na Hypo.

Pet godina banke su uspijevale odolijevati krizi, no ona ih u punom zamahu sustigla u 2013.

Kombinirani efekt krize i postrožavanja rezervacija za loše kredite rezultirala je potonućem bruto dobiti 30 domaćih kreditora 73 posto na kraju prošle godine na tek 1,02 milijarde kuna, a milijunski minusi nisu zaobišli ni najveće.Najbolju godinu iza sebe, odnosno najmanji udar rezervacija, imala je Privredna banka Zagreb koja je ostvarila 792 milijuna kuna bruto dobiti. Premda je 240 milijuna manje nego lani, PBZ je po rezultatu po prvi puta nadmašila tržišnog lidera. Dobit Zagrebačke banke dosegnula je 575,8 milijuna kuna, Raiffeisena 326,8 milijuna, dok je Erste pala na 89,9 milijuna kuna. Godišnja bilanca je poprilično nemilosrdna i izazvala je dosta nervoze u bankarskim krugovima, a čak polovica banaka je u gubicima koji kumulativno dosežu 942 milijuna kuna.

Gotovo polovica tog iznosa, 402 milijuna kuna prošle godine odnosi se na Hypo Alpe-Adria banku. S ljestvice deset najvećih igrača u minusu je poslovala samo Sberbanka i to sa 36,3 milijuna kuna. U Hypo banci sa čijeg je čela, slučajno ili ne, ovih dana odlazak najavio Markus Ferstl, poručuju da je rezultat "prvenstveno rezultat internog restrukturiranja i temeljitog čišćenja u skladu s procesom privatizacije što je imalo negativan jednokratni učinak". Naglašavaju da je gubitak banka "bez problema apsorbirala" i riješila u 2013. te da o neupitnoj stabilnosti govori najviša stopa adekvatnosti kapitala na tržištu od 31 posto što je tri puta više od propisanog. "To jamči da se spomenuti gubitak ni na koji način neće negativno odraziti na buduće poslovanje Hypo Alpe-Adria banke ni na naše klijente i njihova sredstva.

Ukratko, u 2013. godini smo temeljito "očistili" svoje poslovanje i postavili ga na iznimno stabilne temelje, omogućivši time ostvarenje razvojnih planova u 2014. i narednim godinama", kažu u banci.Osim njih, s desecima milijuna kuna gubitka 2013. su zaključile Karlovačka banka čiji će se novi vlasnici, ujedno i vlasnici HS Produkta, pozabaviti sa 116,3 milijuna kuna minusa. Novog ulagača s nestrpljenjem čekaju i u Vabi čiji je minus premašio 81 milijun kuna, a nedavno prodana OTP-u Banco Popolare Croatia ima minus od gotovo 75 milijuna kuna. Bez svježeg ulagača postojeći vlasnici, između ostalog, Jadranske banke morat će sanirati 67 milijuna kuna, u Kovanici 45,3 milijuna, u Venetu 37 milijuna, Croatia banci 24 milijuna.

Izvor: poslovni.hr

Objavljeno: 17.2.2014.
Pogleda: 3684
Tagovi: financijske institucije