PBZ olakšava otplatu stambenih kredita u švicarskim francima

 

ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) objavila je danas da je pripremila paket mjera za olakšanje otplate stambenih kredita u švicarskim francima, a među mjerama je i smanjenje kamatne stope za 0,35 postotnih bodova na stambene kredite u francima počevši od 1. studenoga, bez obzira na status klijenta.

PBZ je za svoje klijente, korisnike stambenih kredita u švicarskim francima po standardnim uvjetima uz promjenjivu kamatnu stopu pripremila paket od sedam mjera, navodi se u priopćenju te banke.

Uz smanjenje kamatne stope za 0,35 postotnih bodova na stambene kredite u francima od 1. studenog, PBZ nudi svojim klijentima i konverziju kredita u eure uz dodatno smanjenje kamatne stope od 0,20 postotnih bodova.

Od 1. studenog bit će omogućena konverzija kredita u euro po posebno povoljnijim uvjetima, a razdoblje za konverziju je godinu dana, zaključno do 1. studenog 2011. godine, navode iz PBZ-a.

Klijentima pritom neće morati plaćati naknadu za konverziju, a ponudit će im se fiksna, snižena kamatna stopa za 0,20 postotna boda za prve dvije godine otplate kredita. Za preostali rok otplate primjenjivat će se kamatna stopa za kredite u eurima u otplati, koji su se odobravali istovremeno kada i krediti u francima.

Kod konverzije kredita klijenti PBZ-a će moći birati datum konverzije, neće trebati novu procjenu nekretnine, a imat će i mogućnost kombinacije produljenja roka vraćanja kredita i konverzije.

Kao treću mjeru iz PBZ-a navode ugovaranje počeka otplate glavnice, uz kamatnu stopa u visini redovne te poček do 12 mjeseci.

Tu je i produljenje roka otplate do ukupno 35 godina (bez ugovaranja počeka), uz mogućnost djelomične otplate kredita iz instrumenata osiguranja (depozit, fond, polica životnog osiguranja).

PBZ je pripremio i poseban fleksibilan otplatni plan koji kroz određeno razdoblje omogućava zadržavanje visine mjesečnog obroka u kunama u okviru granica dogovorenih s klijentom, a moguće je ugovoriti i novi način vraćanja kredita uz plan otplate s postupnim povećanjem anuiteta.

Sedma mjera PBZ-a je mogućnost refinanciranje kredita novim stambenim kreditom u eurima i to bez naknade za obradu zahtjeva, bez naknade za prijevremenu otplatu stambenog kredita u francima i uz priznavanje postojeće procjene nekretnina.

U PBZ-u napominju da problem jačanja franka u odnosu na euro izaziva poteškoće velikom broju ljudi u široj regiji povećavajući iznose mjesečnih anuiteta preračunatih u lokalne valute.

Tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke je 5,551910 kuna pa se franak gotovo izjednačio s američkom dolarom čiji je srednji tečaj 5,568043 kune.

izvor: seebiz.eu

Objavljeno: 16.9.2010.
Pogleda: 1893
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije