PBZ od 1. kolovoza snižava kamate na kredite građana

 

Privredna banka Zagreb (PBZ) u petak je izvijestila kako će od 1. kolovoza sniziti promjenjive kamatne stope na kredite građana i to od 0,05 do 0,35 postotnih bodova.

 

Tako će po kreditima u otplati, od 1. kolovoza kamatne stope na kredite s kamatom vezanom uz NRS1 za euro biti niže za 0,35 postotnih bodova. Za kredite čija se stopa veže uz Euribor kamatna će stopa biti niža za 0,05 postotnih bodova, a one čiji je parametar za izračun NRS1 za kune kamatna će stopa biti niža za 0,25 postotnih bodova.

O smanjenju i novoj visini mjesečne obveze PBZ će svoje klijente obavijestiti na ugovoreni način, navode iz te banke.
Ističu da će, osim po kreditima u otplati od 1. srpnja, smanjenje parametra promjenjivosti utjecati i na smanjenje visine promjenjivih kamatnih stopa po kreditima iz trenutno važeće ponude banke. 

NRS je Nacionalna referentna kamatna stopa koja predstavlja prosječni trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava je Hrvatska udruga banaka na osnovi objavljenih podataka Hrvatske narodne banke. NRS1 predstavlja troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih osoba, a NRS2 troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih i pravnih osoba nefinancijskog sektora.

Kako je NRS za prvo tromjesečje ove godine pao u prosjeku za 0,09 do 0,20 postotnih bodova, banke koje kamatne stope na kredite vežu uz taj parametar već su najavile snižavanje kamata na kredite građana od 1. srpnja ove godine, a riječ je o Zagrebačkoj, Hrvatskoj poštanskoj i OTP banci. 

 

 

 

 

 


Izvor: www.seebiz.eu, 30.06.2017.

 

Objavljeno: 3.7.2017.
Pogleda: 2285
Tagovi: financijske institucije, krediti