01 svi 2012
Krediti

Grupa Privredna banka Zagreb (PBZ) u prvom je tromjesečju ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu 362,9 milijuna kuna, dok je dobit nakon oporezivanja iznosila 287,1 milijun kuna, što je otprilike na razini istog prošlogodišnjeg razdoblja, podaci su iz financijskog izvješća PBZ-a objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
 

Na financijske rezultate grupe najviše utječu rezultati samog PBZ-a, a dobit prije oporezivanja same te banke u prvom tromjesečju iznosi 260,4 milijuna kuna. Dobit nakon oporezivanja, odnosno neto dobit PBZ-a u prvom je kvartalu iznosila 205,4 milijuna kuna, što je 8,2 milijuna kuna, ili 3,8 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Po podacima iz konsolidiranog izvješća, PBZ grupa je u prva tri mjeseca ove godine ostvarila kamatni prihod od 998,2 milijuna kuna, što je povećanje za 4,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Porast kamatnih prihoda ostvaren je ponajviše uslijed nešto višeg kreditiranja javnih trgovačkih društava i javnog sektora, navode iz PBZ-a.
Grupa, kako se dodaje, bilježi lagani rast kamatnih troškova, za 0,8 posto, na 366,3 milijuna kuna.
Tako je neto kamatni prihod PBZ grupe iznosio 631,9 milijuna kuna, što je rast za 6,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
Neto prihod od provizija i naknada bio je 261,2 milijuna kuna, što je porast za 1,9 posto, što je rezultat viših prihoda po poslovima s kreditnim karticama, kreditnom poslovanju i uslugama platnog prometa.
PBZ grupa je u prvom tromjesečju izdvojila 120,7 milijuna kuna za vrijednosno usklađivanje i rezervacije za gubitke, dok je u isto vrijeme prošle godine za to izdvojeno 88,9 milijuna kuna. To je povećanje prvenstveno za izloženost prema stanovništvu te malim i srednjim poduzećima.
Bilanca PBZ grupe na kraju ožujka iznosi 73,5 milijardi kuna, što je, kako se navodi, na razini prošle godine.
Sve članice PBZ grupe ostvarile su uspješne financijske rezultate, primjerice Međimurska banka neto dobit od 8,3 milijuna kuna, PBZ Card 65,4 milijuna kuna, PBZ stambena štedionica 4,8 milijuna kuna, itd.

seebiz.eu