30 lip 2011
Makroekonomija, Krediti, Štednja

Za korisnike stambenih kredita uz valutnu klauzulu u CHF, ugovorenih po standardnim uvjetima uz promjenjivu kamatnu stopu, PBZ od 1. kolovoza 2011. dodatno smanjuje kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova. Uvededn je i paket mjera koji bi mogao pomoći lakšu otplatu stambenih kredita.

Osim smanjenja kamatne stope donesen je novi prošireni paket mjera za olakšanje otplate stambenih kredita u CHF-u, izvijestili su jučer u PBZ-u. Ovo je treće smanjenje u posljednje vrijeme: za 0,35 postotnih bodova snižena je kamata 1. studenog 2010. te ponovno za 0,25 postotnih bodova od 1. svibnja ove godine. "S obzirom da se zbog velikog jačanja franka visina anuiteta ne može osjetno smanjiti samo snižavanjem kamatnih stopa, PBZ je uz postojeće mjere i nedavno potpisan Memorandum o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita ponudio poseban paket mjera u još većem opsegu" - ističu iz banke.

Klijentima je sada uz mjere iz Memoranduma na raspolaganju puno širi spektar mogućnosti te prema svom osobnom izboru mogu kombinirati sve navedene mjere i na taj način ublažiti negativne efekte jačanja franka odnosno povećanja anuiteta preračunatog u kune. Pogledajte naše mišljenje o "Memorandumu" na linku ispod teksta.

Pri tome iz banke posebno ističu individualizirani pristup klijentima i modele s kombinacijama mjera kojima se može postići značajnije sniženje trenutačnog anuiteta uz ugovaranje novog načina otplate kredita (plan otplate kroz četiri otplatna razdoblja) sa smanjenjem anuiteta u prvom otplatnom razdoblju. Ističu i poseban fleksibilan otplatni plan koji kroz određeno razdoblje omogućava zadržavanje visine mjesečnog obroka u kunama u okviru granica dogovorenih s klijentom, drugim riječima radi se o fleksibilnoj prilagodbi platežnoj sposobnosti klijenta.

'Moj bankar' pozdravlja mogućnost jednogodišnjeg počeka u otplati, o čemu smo upravo govorili u prošlotjednom Lideru. Naime u nekim bi slučajevima poček bio svakako bolja vatrogasna mjera od produljenja roka otplate.

Evo kompletnog popisa doadatnih mjera koje s spominju u priopćenju za javnost:

1.  dodatno smanjenje kamatnih stopa za 0,25 p.b. od 1. kolovoza 2011. g

2.  produljenje roka otplate do ukupno 40 godina

3.  ugovaranje Postupnog plana otplate uz četiri otplatna razdoblja koji omogućava značajnije sniženje anuiteta u prvom otplatnom razdoblju sa ili bez produženja roka otplate. Klijent se
 
može tijekom otplate kredita vratiti na standardni način otplate kao i skratiti rok otplate uz zaključenje dodatka ugovora o kreditu, bez plaćanja naknade.
 
4.  ugovaranje posebnog Fleksibilnog otplatnog plana koji kroz određeno razdoblje omogućava zadržavanje visine mjesečnog obroka u kunama u okviru granica dogovorenih s klijentom

5.  mogućnost djelomične otplate kredita iz instrumenata osiguranja ukoliko su isti bili ugovoreni uz kredit (depozit, fond, polica životnog osiguranja)

6.  ugovaranje počeka otplate glavnice do 12 mjeseci
 
7.  refinanciranje kredita s novim stambenim kreditom u EUR valuti i to bez naknade za obradu zahtjeva,  bez naknade za prijevremenu otplatu stambenog kredita u CHF i uz priznavanje postojeće procjene nekretnina.

8.  konverzija kredita iz CHF u EUR, po posebno povoljnim uvjetima u periodu do 01. studenog 2011. godine, uz dodatno smanjenje kamatne stope za 0,20 postotnih bodova za prve dvije godine otplate kredita i bez naknade za konverziju

 

Vezani tekstovi na temu:

Isplati li se produljenje otplate stambenih kredita? (analiza portala Moj bankar)

Moratorij na kredite u švicarcima bio bi bolja vatrogasna mjera (mini intervju za Lider)

 

---

Moj bankar, PBZ press release