Ostavka šefa Barclaysa zbog skandala s kamatnim stopama

 

Predsjednik uprave britanske banke Barclays Marcus Agius dao je u ponedjeljak ostavku, plativši time cijenu "razorne" štete koju je banci nanijelo namještanje kamatnih stopa za međubankovne pozajmice a narušen je i ugled Londona kao svjetskog financijskog središta.

Banka je najavila Agiusov odlazak i obećala nezavisnu reviziju, suočena s brojnim pitanjima o poziciji izvršnog direktora Boba Diamonda i općenito o etici u londonskom Cityju.
U pitanju je manipulacija kamatnim stopama libor i euribor, koje igraju ključnu ulogu na međunarodnim tržištima i utječu na banke, tvrtke i pojedince širom svijeta. Moguće je da su njihovom razinom manipulirale i druge međunarodne banke.
Iz Barclaysa su priopćili da će Agius, koji je predsjedao bankom šest godina, ostati na svojoj poziciji dok ne bude pronađen njegov nasljednik.
Tržišta traže i odgovor na pitanje o sudbini izvršnog direktora Diamonda, s obzirom na učestale pozive za njegovim odlaskom.
Postavlja se također pitanje hoće li najnoviji bankarski skandal rezultirati radikalnom promjenom modela poslovanja u Cityu, s obzirom na pritiske iz političkog vrha.

izvor: seebiz.eu

Objavljeno: 2.7.2012.
Pogleda: 2381
Tagovi: financijske institucije, krediti