Osobnim bankrotom do discipliniranijih osobnih financija

 

Osobni bankrot, najavljena gospodarska mjera, može utjecati na čak 10.000 građana

Premijerka je među gospodarske mjere uvrstila i osobni bankrot, što bi trebalo značiti da bi sada ubrzo zaista trebao biti uveden. No, o tome, čini se, nisu obavijestili i Ministarstvo pravosuđa, u kojem još nisu pripremili ni nacrt zakona kojim bi bio uveden osobni bankrot, tako da prije jeseni vjerojatno neće biti ni zakona, a kamoli Hrvata u stečaju.

Kad ih bude, to će značiti da oni koji su prezaduženi ne mogu raspolagati ni svojom imovinom ni prihodima, da se većim dijelom plaće plaćaju dugovi, a o troškovima se brinu stečajni upravitelji. Prema procjenama stručnjaka, vjerojatno bi čak 10 tisuća građana moglo proglasiti osobni bankrot, a o njihovim financijama brigu bi moralo voditi najmanje 300 stečajnih upravitelja.

To je neka vrsta skrbnika koji bi pazili na troškove dužnika i sprečavali nova zaduživanja, a imovina dužnika išla bi na prodaju. Glavna svrha ovog instituta ipak je zaštita vjerovnika, osiguranje bankama, kartičarima i komunalcima da će neki dužnik svoje dugove i vratiti. Uvođenje osobnog bankrota značilo bi i zapošljavanje novih nekoliko stotina ljudi, koji bi možda radili i kao skrbnici u centrima socijalnog rada.

vecernji.hr

Objavljeno: 23.4.2010.
Pogleda: 983
Tagovi: krediti, makroekonomija