Osobni bankrot uskoro i kod nas: Morat ćete predati svu imovinu

 

Dužnici moraju predati svu imovinu koju posjeduju iine mogu donositi poslovne odluke.

Na vidiku je novi zakon koji bi trebao djelovati prema rješenju financijskih problema. Taj zakon se zove „Zakon o osobnom bankrotu“ i na njemu se ubrzano radi, pa ga možemo očekivati u primjeni već ove godine.

Podsjetimo, Poslovni dnevnik u jučerašnjem tiskanom izdanju objavio je tekst koji kaže da u tijeku oštrih kritika zakona o predstečajnoj nagodbi, država priprema zakon koji će slično omogućiti rješavanje problema prezaduženim građanima. Do kraja travnja trebao bi zaživjeti dugo iščekivani Zakon o osobnom bankrotu na kojem se intenzivno radi u Ministarstvu pravosuđa, no iako bi na snagu trebao stupiti u manje od dva mjeseca zasad je poznato samo to da bi se trebao temeljiti na slovenskom modelu. U Sloveniji dužnik ostaje gotovo bez svega i gubi poslovnu sposobnost. Više o tome pročitajte ovdje: Stiže osobni bankrot, banke poručuju: Ništa od oprosta duga!

U startu je vidljivo da taj zakon neće biti blag prema dužnicima kao što je to predstečajna nagodba jer bi se po ovom zakonu dužnicima ostavljao samo egzistencijalni minimum, a sve ostalo bi preuzimali vjerovnici. To znači da su ovaj put vjerovnici u daleko boljoj poziciji.

Zašto se u predstečajnoj nagodbi nije „dirala“ imovina dužnika? To pitanje će ostati neodgovoreno, a  podsjećamo da sigurnost naplate u predstečajnoj nagodbi gotovo ne postoji, a računi su se odblokiravali.

 Bilo je izlika kako je predstečajna nagodba jedini zakon gdje „za stol sjedaju vjerovnici i dužnici“, međutim to će i po novom zakonu biti moguće, a dužnik će ovaj put snositi posljedice.

Tek sada je jasno kako je zakon o predstečajnoj nagodbi bilo moguće puno bolje sastaviti.

Gotovo je sigurna stvar kako će se uvođenjem Zakona o osobnom bankrotu samo  ubrzavati ovršni procesi. Dužnici moraju predati svu imovinu koju posjeduju, a usporedno s time ne mogu donositi poslovne odluke jer to za njih čini upravitelj imovinom.

Uz sve upitnike nad glavom ostaje i pitanje hoće li moći u osobni bankrot osobe bez imovine.

Kako će Zakon biti koncipiran ostaje za vidjeti vrlo skoro uz nadu kako Zakon neće biti smišljen lukavo i omogućiti zlouporabe interesnim stranama.

Izvor: Poslovni.hr

Objavljeno: 26.2.2014.
Pogleda: 4912
Tagovi: financijske institucije