Osiguranje djece: Štednja za budućnost i sigurnost u nezgodi

 


Zakon o obveznim odnosima ne predviđa životno osiguranje do 14. godine

Danas, u "djecocentričnom" svijetu u kojem žive roditelji 21. stoljeća, sigurnost djece apsolutni je prioritet. No, istodobno, kad netko spomene mogućnost da podmladak i formalno osiguraju, nerijetko su reakcije negativne, kao da svaka preventivna akcija na neki transcendentalni način može povećati rizik da se dječici nešto uistinu i dogodi.

U osiguranju djece nema mjesta morbidnim mislima jer djeca se, prema Zakonu o obveznim odnosima, niti ne mogu životno osigurati do 14. godine. Osiguranje djece je štedno, a fatalni je događaj rizik koji se odnosi isključivo na uplatitelja osiguranja. Osiguravatelji uglavnom pokrivaju rizike mogućih nezgoda i bolesti tijekom odrastanja.

Osigurani od rođenja

Većina osiguravatelja omogućava sklapanje police osiguranja u korist djeteta čim se rodi, no u Allianzu i Croatiji osiguranju to je moguće kad dijete napuni mjesec dana. Police se uglavnom sklapaju na najmanje deset godina, a istječu s 18 ili 19 pa do 25 godina života. Minimalne se premije od stotinjak kuna mjesečno, a mogu se uplaćivati, kao i druga osiguranja, i kvartalno, polugodišnje, godišnje ili odjednom. Usporedi li se osiguranje sa štednjom, uglavnom gubi bitku financijske isplativosti, no ono nije štednja, a razlika je vidljiva u tome da, dogodi li osigurani slučaj, korisnik dobiva ukupnu osiguranu svotu, bez obzira na to je li uplaćena jedna mjesečna premija ili sve.

Nagrada odlikašima

Wiener dječje osiguranje pokriva rizike smrti roditelja, skrbnika ili druge bliske osobe, a djetetu isplaćuju osiguranu svotu u slučaju smrti uvećanu za pripisanu dobit, dok u slučaju smrti obaju roditelja u istoj nesreći plaćaju dvostruku svotu. U slučaju trajne invalidnosti djeteta, osigurana svota peterostruko premašuje onu za doživljenje, a za stupanj invalidnosti veći od 50 posto naknada se povećava do najviše 150 posto. U slučaju potpune i trajne nesposobnosti za rad roditelja ili skrbnika, osiguravatelj preuzima plaćanje premija do isteka ugovora.

Uniqa nudi mješovito životno osiguranje sa štednom komponentom, a osim životnog i osiguranja uplatitelja od nezgode, pokriven je rizik od nesreće djeteta koji predviđa i bolničke dnevnice. Grawe, uza štednu komponentu, također pokriva i nesreću te bolničke dnevnice, kao i Croatia osiguranje koje predviđa i mogućnost dopunskog osiguranja sportskog rizika. Ako se za dijete kojemu su četiri mjeseca godišnje uplaćuje premija od 500 eura, nakon 20 godina ušteđeno je 10.796 eura uvećano za pripisanu dobit. Uz godišnju premiju od 325 eura za 15 godina dijete će imati osiguranu svotu od 5104 eura uvećanu za pripisanu dobit. Allianz, uz standardna pokrića koja nude i drugi, ima i specifičnu nagradu za učenike koji sva četiri razreda srednje škole završe s odličnim uspjehom – isplaćuje im jednokratnu naknadu od pet posto ugovorene svote.

Izvor: Večernji list

Objavljeno: 6.8.2013.
Pogleda: 5811
Tagovi: osiguranje, štednja