Osiguranik će stalno imati uvid u račun

 

Kad se opredijele za neki od fondova u Regosu, korisnici će moći kontrolirati i uplaćuje li im poslodavac redovito doprinose

Svi koji odluče aktivno odabrati štednju, kategoriju fonda moći će mijenjati isključivo osobno u poslovnicama Fine na Regosovu šalteru, no ne i online. Oni koji ne odaberu fond bit će automatski premješteni u B kategoriju (osim onih kojima je ostalo manje od pet godina do starosne mirovine) i nije upitno hoće li i oni dobiti svoju mirovinu.

Nakon izbora kategorije fonda, pet posto doprinosa uplaćuje se na osobni račun jednog od četiri obvezna mirovinska fonda, a stanje računa moguće je provjeriti svakodnevno, što omogućava kontrolu uplaćuje li poslodavac redovito doprinose. Uz to, Regos će najmanje jednom godišnje svakom osiguraniku besplatno dati na uvid potvrdu o obračunskim jedinicama na osobnom računu, kategoriji fonda, mirovinskom društvu koje njime upravlja, datumima i visinama uplata te ostale informacije poput mogućnosti prelaska u fond druge kategorije u idućih godinu dana. Sva četiri mirovinska fonda iz drugog stupa imaju A, B i C kategoriju.

Strategiju ulaganja propisuje Zakon o obveznim mirovinskim fondovima (OMF) i društva koja upravljaju OMF-ima dužna su se držati zakonskih ograničenja, a drže li se zakona nadgleda Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga Hanfa.

 

 

Izvor: Vecernji.hr

Objavljeno: 18.7.2014.
Pogleda: 3996
Tagovi: