Optimistične procjene MMF-a o oporavku Hrvatske

 

"Očekujemo da oporavak počne u drugom dijelu ove godine, a u cijeloj 2011. predviđamo ekonomski rast od oko 1%", izjavila je voditeljica hrvatske misije MMF-a

Umjereni optimizam u Zagrebu

Zuzana Murgasova, voditeljica hrvatske misije MMF-a, procijenila je u jučerašnoj izjavi za HTV da se Hrvatska budi iz "recesijskog sna". "Očekujemo da oporavak počne u drugom dijelu ove godine, a u cijeloj 2011. predviđamo ekonomski rast od oko 1%", izjavila je Murgasova. Sudeći po izjavi, Hrvatska će i u sljedećem razdoblju biti u polusnu, dok su se svi ostali odavno probudili.

MMF u srednjem roku očekuje postupan snažniji oporavak, koji bi mogao biti ograničen zbog problema hrvatske konkurentnosti. "Glavni ekonomski problemi koje smo u svojem godišnjem pregledu identificirali u Hrvatskoj su slaba ekonomska perspektiva i nekonkurentnost, rast fiskalnog deficita i javnog duga, visoka razina vanjskog duga posebno kada se uzme u obzir neizvozna baza", ističe Murgasova.

Naglašeno je i kako izbori ne smiju usporiti započete reforme iz 2010., a kao glavne preporuke navode promjenu Zakona o radu kako bi se kreiralo okružje s fleksibilnijim sustavom plaća i smanjila javna administracija, te smanjenje troškova za kompanije koje ulaze i izlaze na tržište. U isto vrijeme sindikati su dogovorili da referendum o ZOR-u ipak bude proveden i to najvjerojatnije uz referendum o pristupanje EU.

Povijesni dan za MMF

Inače, jučer je bio povijesni dan za MMF, jer je Christine Lagarde postala prva žena na čelu MMF-a. Legarde dolazi sa pozicije francuske ministrice financija te tako nastavlja  tradiciju da Svjetsku banku vode Amerikanci, a MMF Europljani. Nasljeđuje Dominic Strauss-Kahna, optuženog za seksualni napad na sobaricu New Yorkškog hotela.

Zanimljivo je i da je Legarde bila prva ženska ministrica financija u zemljama G8, Forbes ju je proglasio najboljom ministricom financija, a nekada se bavila sinkroniziranim plivanjem.

 

Autor: Vjeko Peretić, www.moj-bankar.hr

Objavljeno: 29.6.2011.
Pogleda: 1826
Tagovi: makroekonomija, štednja, financijske institucije