Oprez sa posrednicima za EU fondove

 

Pojavljuju se i muljatori sa EU fondovima. Budite oprezni jer opreza nikad dosta

Iako o fondovima EU ima podosta informacija na internetu skupina od petoro kriminalaca ipak je više mjeseci uspješno “operirala” na tom području. Na laži i krivotvorine nasjeli su vlasnici trgovačkih društava i obrta u Zagrebu i Zadru pa su se kriminalci dokopali 420 tisuća kuna nudeći im lažne kredite. Još jednom se potvrdilo informacija, upozorenja i opreza nikad dosta.

Nakon što je USKOK podignuo optužnicu pred Županijskim sudom u Zagrebu i objavio o tome informaciju na svojoj internetskoj stranici šira javnost je upoznata s načinom počinjenja kaznenog djela.

Optužnicom se prvookrivljenika tereti da je od svibnja 2011. do kraja siječnja 2012. u Zagrebu i Zadru okupio skupinu čiji su članovi osumnjičeni da su na temelju krivotvorenih isprava i dokumentacije pojedince i tvrtke obmanjivali da im mogu ishoditi bespovratne kredite iz fondova EU namijenjene revitalizaciji malih poduzeća i obrta.

Kako bi bili uvjerljivi koristili su jedno trgovačko društvo, odnosno agenciju za koju su zainteresiranima govorili da je ovlaštena za posredovanje prema Ministarstvu financija koje odobrava takve kredite. Za dobivanje kredita poduzetnik je posredničkoj agenciji trebao podmiriti tekuće troškove kao što su pristojbe, ovjera dokumenata, izrada elaborata i drugo, dok će troškove usluge agencije podmiriti po dovršetku posla, odnosno dobivanju kredita.

Po nalogu prvookrivljenika, petookrivljenica je na području Zadra pronalazila zainteresirane vlasnike trgovačkih društava i obrta te ih je, nakon što im je neistinito predočila mogućnost brze realizacije bespovratnih kredita posredstvom agencije, upućivala prvookrivljeniku. On im je predočavao način dobivanja kredita i ostale pripadnike kriminalne skupine predstavljao kao osobe nadležne za odobrenje kredita, izradu projektne dokumentacije, revizorske poslove i rad agencije.

Prvookrivljenik je od zainteresiranih osoba za dobivanje kredita učestalo tražio raznu dokumentaciju o poslovanju njihovih društava, da bi potom na ime nastalih troškova od njih tražio uplatu određenih iznosa na njegov račun te račune drugookrivljenika i trećeokrivljenika. Tako su se uspjeli domoći najmanje 420.000,00 kuna, stoji u informaciji koji je objavio USKOK na stranici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Najbolja zaštita od ovakvih i sličnih prevara je bolje informiranje o tome kako se sredstva iz EU fondova mogu dobiti te provjera u institucijama zaduženim za provedbu natječaja ili programa. Također, možete se osloniti i na popis konzultanata za EU projekte na Europrojektima gdje su ažurirani podaci i provjerena imena.

euprojekti.eu

Objavljeno: 7.8.2012.
Pogleda: 2605
Tagovi: krediti