Opremate apartman? Trgovci nude popuste, a banke povoljne kredite

 

U ideje i u turizam vrijedi ulagati pa svoj apartman opremite maštovito po povoljnim cijenama, a za širenje smještajnog kapaciteta koristite kreditne linije.

Unatrag nekoliko dana sve velike robne kuće s namještajem imaju ciljane akcije i popuste za opremanje apartmana.
Veći dio tih akcija traje nekoliko mjeseci, a mudrim kupovanjem po akcijskim cijenama može se na nekim artiklima uštedjeti i do 50 posto. Sva se roba može kupiti na kartice, obročno, i to u većini slučajeva beskamatno. 
 
Gdje podići kredit za ulaganja
Za veća ulaganja, adaptacije ili gradnju apartmana dostupne su i različite vrste kredita, a uvjeti ovise o traženoj svoti novca, dobro osmišljenom elaboratu i, naravno, kreditnoj sposobnosti potražitelja kredita.
U većini slučajeva to su kreditne linije na dulji niz godina otplate. Takve kreditne linije imaju gotovo sve banke koje posluju u Hrvatskoj.
Zajedničko im je i to što nije riječ o kunskim, već o kreditima u eurima. Bankari to opravdavaju dugim rokom otplate.
Status klijenata obično nije nužan, ali pomaže osigurati povoljniju kamatnu stopu. Valja obratiti i pozornost na to je li kamatna stopa promjenjiva ili stalna. Erste banka, primjerice, za iznos kredita od 30 tisuća eura ima kamatnu stopu 5,983 posto.
Rok otplate je 10 godina, a obračunavaju naknadu od 1 posto za obradu kredita. Zaba odobrava kredite do 250 tisuća eura, uz promjenjivu kamatnu stopu od 5,68 posto godišnje i rok otplate do 15 godina.
RBA ima dva modela kreditiranja, a njihova je kamatna stopa 6,20 posto. Sberbank nudi do 10 tisuća eura kredita te poček od godinu i pol dana. U većina banaka može se dogovoriti mjesečno ili kvartalno plaćanje anuiteta kredita.  
 
Najbitnija je funkcionalnost.
Financirali opremanje svog apartmana kreditom ili vlastitim sredstvima, svakako valja obratiti pažnju na neke zakonitosti. Bez obzira na kvadraturu, pri uređenju apartmana, osim estetike, funkcionalnost je jedan od najvažnijih kriterija. Nadalje, apartmani se koriste manji broj dana, stoga nije nužno natrpavati ih nepotrebnim namještajem. Bolje je pozornost usmjeriti na neki zanimljiv detalj, zidnu oblogu, ogledala i rasvjetu. Ova dva elementa lukavo se mogu iskoristiti da se prostor vizualno poveća.
 
Za apartmane se preporučuju kuhinjski elementi i aparati manjih dimenzija i stol na razvlačenje. Dobrodošla je i sjedeća garnitura na razvlačenje u dnevnom boravku. Posebnu pozornost valja obratiti na opremu za terase ili vrtove. Tu se slobodno možemo razmaziti dobrim vrtnim namještajem, ležaljkama, suncobranima, jastučićima, roštiljem...
 
 Ne smijemo zaboraviti kako je jedna od najvažnijih stvari tijekom godišnjeg odmora dobar san, stoga valja pripaziti na izbor kreveta i madraca – ističe Liliana Lelas, dizajnerica interijera, dodajući kako u spavaćim sobama valja osigurati mogućnost zamračivanja s pomoću gustih zavjesa, roleta ili grilja.
Dobro je osigurati i noćne lampice za večernje čitače.
 
Kamata na turističke kredite manja je do 2 %
Većina naših banaka ima kreditne linije za kupnju, adaptaciju i opremanje objekata koji su namijenjeni turističkom iznajmljivanju.
Uvjeti su uglavnom slični, obično je riječ o dugoročnim kreditima, no potražnja nije prevelika.
– Jedan od razloga možda je i to što potencijalni korisnici nisu upoznati s uvjetima. Važno je znati kako takvi krediti imaju 1-2 posto nižu kamatnu stopu od klasičnih gotovinskih kredita i da se u kreditnu sposobnost ubraja i ostvareni prihod od iznajmljivanja prijavljen u poreznoj upravi – ističe Ivona Mijatović Dautović, direktorica portala Moj-bankar.hr.
Specifičnost tih kredita jest što se velik dio odobrenog iznosa može isplatiti na račun, no svaka kuna poslije se mora pravdati. U pravilu banke prihvaćaju i račune za materijal, opremu i izvođenje radova i retroaktivno. Obično je riječ o nekoliko mjeseci.
 
 
 
Izvor: www.vecernji.hr

 

Objavljeno: 26.4.2016.
Pogleda: 1858
Tagovi: financijske institucije, krediti