Odobrena nova sredstva: I dalje možete dobiti subvencionirani kredit

 

Vlada popustila pritisku građevinara i banaka nakon što je planulo prvih 1000 stanova: Država odobrila devet milijuna kuna za još 500 Bačićevih stanova

Zbog velike navale u kojoj je planulo svih 1000 stanova, država je odlučila subvencionirati kupnju još 500 stanova do kraja ove godine.

– Dodatno odobrenih 9 milijuna kuna može biti dovoljno za subvencioniranje kupnje oko 500 stanova koji će biti prodani u sljedećih nekoliko mjeseci – kazali su u Ministarstvu graditeljstva.

Program se nastavlja

Program državnog subvencioniranja nastavit će se i u idućoj godini.

– Potroše li se sva sredstva prije kraja godine, a nova ne osiguraju, program će se nastaviti u idućoj godini – rekli su u Ministarstvu graditeljstva.

Zbog krize i visokih bankarskih kamata na tržištu se skupilo petnaestak tisuća neprodanih stanova. Nakon pritiska građevinara da im se pomogne, Vlada je ponudila model četverogodišnje subvencije i obvezala se da će kupcima novih stanova četiri godine plaćati polovicu rate kredita. Za 100.000 eura kredita državni je dar 13.960 eura, za kredit od 50.000 eura pomoć je 7000 eura, a kako je riječ o zanimljivoj svoti, prvi put nakon četiri godine počela je navala na subvencionirane stambene kredite.

Stalno stižu novi zahtjevi

U Ministarstvu graditeljstva kažu da su za 816 novih stanova banke dosad odobrile pola milijarde kuna stambenih kredita uz prosječnu efektivnu kamatu od 4,68 posto, što je dva postotna poena niže od kamatnih stopa za nove kredite prije početka akcije. Fond za subvencije potrošit će se do kraja mjeseca pa su banke pokrenule inicijativu da se akcija produlji, a Vlada RH prihvatila je nove subvencije. Banke kao argument navode da je 2009. prodano samo 35 posto novih stanova, 2010. godine oko 60 posto, a u 2011., zbog programa, više nego što je u ovoj godini sagrađeno novih stanova.

– Smatramo pozitivnom odluku o dodatnim sredstvima koja će omogućiti nastavak odobravanja subvencioniranih kredita. U Zagrebačkoj banci kontinuirano pristižu novi zahtjevi za takve kredite, jer dio građana koji žele riješiti stambeno pitanje očito uviđa da je doista riječ o povoljnijim uvjetima koji im, s obzirom na potporu, daju sigurnost u otplati na srednji rok – kazali su u Zagrebačkoj banci.

Pokrenuto tržište

I građevinari pozdravljaju odluku Vlade da nastavi subvencionirati kupnju stanova, ali očekuju da se iznosi još povećaju kako bi se zahvatilo što više nekretnina i još više pokrenulo zamrlo tržište.

Prosječna veličina do sada prodanih stanova iznosi 62,77 četvornih metara, cijena im je 1384 eura, što je, navode u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, oko 420 eura ili 23 posto manje od državnog prosjeka.

 

Izvor: verernji.hr
Foto: stock.xchng

Objavljeno: 1.8.2011.
Pogleda: 1793
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije