Odobren plan spašavanja Grčke - porastao euro i burzovni indeksi

 

 

»Dogovorili smo se da ćemo podržati novi program za Grčku i zajedno s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i dobrovoljnim sudjelovanjem privatnog sektora u potpunosti pokriti potrebu za financiranjem«, rekao je Van Rompuy na konferenciji za novinare po završetku summita.

Drugi paket pomoći Grčkoj, koji bi trebao zaustaviti daljnje širenje dužničke krize, predviđa znatno smanjenje njezina duga te produljenje roka otplate zajmova sa sedam i pol na najmanje 15 godina do najviše 30 godina te smanjenje kamata s 4,5 na 3,5 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros znatno porasle, dok je tečaj eura prema dolaru skočio na najvišu razinu u dva tjedna, što se zahvaljuje dogovoru čelnika Europske unije o drugom paketu pomoći Grčkoj.
Pozitivno je na ulagače utjecao i jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon naznaka da bi Bijela kuća i republikanci u Kongresu uskoro mogli postići dogovor o smanjenju proračunskog deficita i povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države.

Zahvaljujući dogovoru oko Grčke, na valutnim je tržištima jutros tečaj eura u jednom trenutku dosegnuo 1,4440 dolara, najvišu razinu od 6. srpnja.

Olakšanje i optimizam na svjetskim tržištima kapitala nakon dogovora o pomoći Grčkoj mogao bi se preliti i na Zagrebačku burzu.

 

Izvor: vjesnik.hr, seebiz.eu

Objavljeno: 22.7.2011.
Pogleda: 1811
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije